Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Alpách sa odtrhol obrovský ľadovec: Posunul hranicu medzi Talianskom a Švajčiarskom, aj s chatou!

Chata Rifugio Guide del Cervino
Chata Rifugio Guide del Cervino (Zdroj: profimedia.sk)

ZERMATT - Topiaci sa ľadovec v Alpách posunul hranicu medzi Švajčiarskom a Talianskom. Hranicu tam určuje odtekajúca voda z tohto kolosu. Horská chata blízko vrcholu ľadovca Testa Grigia ležala doteraz výhradne v Taliansku, odtrhnutie ľadovca však spôsobilo, že sa jej časť ocitla v inej krajine.

Rekonštrukciu chaty teraz výrazným spôsobom ovplyvňuje spor. Návštevníci chaty sú zmätení, pretože nevedia, v ktorej krajine sa nachádzajú, píše spravodajský server The Guardian. Chata Rifugio Guide del Cervino stojí v nadmorskej výške 3480 metrov nad morom na ľadovci, ktorý sa neustále posúva. Drevená budova so 40 lôžkami a dlhými drevenými stolmi bola vybudovaná na skale v roku 1984. Vtedy celá ležala na talianskom území. Dnes už sú dve tretiny, vrátane väčšiny postelí a reštaurácie, na území Švajčiarska.

V roku 2018 sa začali rokovania, na ktorých sa oba štáty chceli dohodnúť, na koho strane chata stojí. Ku kompromisu došlo minulý rok v novembri vo Florencii, ale podrobnosti dohody sú tajné. Na verejnosť sa dostanú až po schválení švajčiarskou vládou, čo bude najskôr budúci rok.

Hranica medzi Švajčiarskom a Talianskom meria 734 kilometrov, jej časť vedúca cez Alpy je určená líniou rozvodia. Ľadovec Theodul medzi rokmi 1973 a 2010 stratil takmer štvrtinu svojho objemu a odkryl skalu, na ktorej sa nachádzal. Susediaca krajina teraz musí prekresliť asi sto metrov hraníc. "Podobné zmeny obvykle riešia geodeti. V tomto prípade sa ale do sporu zapojili aj politici. Hádame sa o územie, ktoré nemá veľkú cenu. Na jednom, mieste však leží budova a to razom dáva pozemku finančnú hodnotu," vysvetlil Alain Wicht zo švajčiarskej národnej mapovacej agentúry Swisstopo.

Prevádzkovateľ chaty Lucio Trucco neberie na spory politikov žiadny ohľad. "Chata zostane talianska, pretože my sme vždy boli Taliani. Jedálny lístok je taliansky, víno je talianske aj dane odvádzame talianskej vláde," vyhlásil Trucco.

Rekonštrukcia je pozastavená

Dlhoročný spor oddialil potrebnú renováciu budovy. Obce ani na jednej strane hôr totiž neboli schopné vydať nevyhnutné stavebné povolenie. Rekonštrukcia nebude s najväčšou pravdepodobnosťou hotová ani pri otvorení novej lanovky na Klein Matterhorn na talianskej strane Álp, ktorá sa má spustiť pre verejnosť už v roku 2023.

Zatiaľ čo lyžiarske strediská v stredných polohách bojujú kvôli globálnemu otepľovaniu s ubúdajúcim snehom, strediská na ľadovcoch sa chystajú na príval lyžiarov. Na svahoch Zermatt-Cervinia sa lyžuje aj v lete, hoci svahy tu poškodzuje topiaci sa ľadovec. "Musíme tunajšiu oblasť zvelebovať, pretože to bude určite tá posledná (lyžiarska destinácia), ktorá zanikne," hovorí odhodlane Trucco.

Viac o téme: ChataĽadovecGlobálne otepľovanieTalianskoŠvajčiarskoAlpyZermattRifugio Guide del Cervino
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu