Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Unikátny objav v jaskyni zasvätenej pôrodnej babe Ježiša: Pozrite sa, čo odhalila

Archeológ stojí pred vchodom do jaskyne Zobraziť galériu (3)
Archeológ stojí pred vchodom do jaskyne (Zdroj: profimedia.sk)

LACHISH - O jaskyni Salome v Izraeli sa hovorí, že je pohrebiskom Ježišovej pôrodnej baby, pre raných kresťanov je to preto jedno z pútnických miest. Nedávno odhalila niečo zo svojich tajomstiev, o ktorých experti doteraz netušili.

Nové objavy v jaskyni Salome, ktorá sa nachádza neďaleko starovekého mesta Lachish 48 kilometrov juhozápadne od Jeruzalema, zahŕňajú stovky kompletných, ale aj rozbitých hlinených olejových lámp, píše Live Science. Archeológovia tiež objavili nápisy vytesané do stien, na jednom z nich vidno meno Salome, ktorá je vnímaná ako pôrodná babica Krista. 

Hlinené lampy
Zobraziť galériu (3)
Hlinené lampy  (Zdroj: SITA/AP/Maya Alleruzzo)

Nové vykopávky sú prvými, ktoré skúmajú predpolie jaskyne. Ide o zdobené miesto s rozlohou 350 metrov štvorcových, s mozaikovou podlahou obklopenou kamennými múrmi. Vedľa nádvoria je vchod do jaskyne zdobený symbolickými rezbami roziet, granátových jabĺk a akantových váz. Kresťanskí pútnici navštevovali jaskyňu počas byzantských čias, dôkazy však naznačujú, že bola využívaná na pohreby už pred 2000 rokmi. 

Záhadná žena pri narodení Ježiša

Príbeh pôrodnej babice Salome je vyrozprávaný v Jakubovom evanjeliu, ktoré kresťania považujú za apokryfné, čo znamená, že jeho pravosť je spochybňovaná a v Novom zákone sa neobjavuje. Salome je dnes pre západných kresťanov veľkou neznámou, raní kresťania ju však uctievali. Na mnohých východných ortodoxných ikonách je zobrazená ako pôrodná baba pri narodení Ježiša. Príbeh z Jakubovho evanjelia hovorí o tom, že Salome bola pri Ježišovom narodení spoločníčkou inej pôrodnej baby. 

Samotná jaskyňa pozostáva z niekoľkých komôr s viacerými vytesanými kokhim (pohrebnými výklenkami) a rozbitými kamennými schránkami, čo svedčí o pôvodnom židovskom pohrebnom zvyku. Pre archeológov je prekvapením, že sa toto miesto stalo ranokresťanskou kaplnkou a pútnickým centrom. "Salome je záhadná postava. Kult Salome, posvätený v kresťanstve, patrí k širšiemu fenoménu, pri ktorom kresťanskí pútnici v piatom storočí nášho letopočtu stretávali a posväcovali židovské miesta."

Salome zostala od svojho objavenia pre verejnosť uzavretá, po dokončení súčasných vykopávok by ju ale mali sprístupniť. Stane sa súčasťou Judean Kings Trail, sto kilometrov dlhej trasy cez južnú časť Izraela, ktorá zahŕňa desiatky významných archeologických nálezísk.

Viac o téme: JaskyňaIzraelSalomeJežiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu