Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ako sa zbaviť prechladnutia? Experti odporúčajú tieto štyri kroky, uľaví sa vám do 24 hodín!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Chladné počasie so sebou prináša nielen mnoho vírusov, ale často aj obyčajnú nádchu. Čo robiť, keď sa zobudíte s upchatým nosom? Je niekoľko trikov, ako pomôcť uvoľniť dýchacie cesty, väčšinu z nich určite poznáte. Väčšina z nich sa dá zvládnuť v domácom prostredí, pokiaľ nejde o zhoršujúci sa stav.

Upchatý nos je nepríjemnosť sama o sebe a ešte obmedzujúcejším vie byť, ak vás práve čaká dôležité stretnutie, prezentácia alebo rodinná dovolenka. Dostatok odpočinku a hydratácia sú overené spôsoby, ako sa dá rýchlo uzdraviť, no sú tu aj ďalšie tipy, ako si poradiť s nádchou či boľavým hrdlom. 

Teplá vaňa alebo sprcha

Teplý kúpeľ, resp. sprcha môžu nielen zmierniť bolesti, ale aj uvoľniť dýchacie cesty. Infektológ Simon Clarke z University of Reading, tvrdí: "Ak je vám zima a potrebujete zvýšiť svoju telesnú teplotu, kúpeľ alebo sprcha je jedným zo spôsobov, ako to urobiť." Para vychádzajúca z vane dokáže taktiež prečistiť upchaté dutiny tým, že zriedi hlien, čím sa uvoľní z tela. Pomôže aj naparovanie sa nad horúcou vodou v miske. Vtedy je potrebné sa zhlboka nadýchnuť z misky, čo spôsobí, že hlien bude redší a "rozhýbe" sa. Horúca voda tiež zvyšuje prietok krvi, čo uvoľňuje a upokojuje svaly a zbavuje ich bolestí.

Ako sa zbaviť prechladnutia?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rýchla prechádzka

Ak sa človek cíti chorý a vyčerpaný, len ťažko sa mu premýšľa nad prechádzkou. Nabrať však silu, ktorá nám ešte ostala a vydať sa von na rýchlu prechádzku naozaj môže pomôcť, píše Daily Mail. Akurát sa treba teplo obliecť. Pravidelné cvičenie posilňuje imunitný systém, čo pomôže najmä z dlhodobého hľadiska. Podľa odborníkov cvičenie môže dočasne zmierniť upchatý nos otvorením nosových priechodov. Nie každý však súhlasí s tým, že je vhodné ísť na prechádzku počas choroby. Ak chcete len odpočívať a zostať v teple, zostaňte. Mali by ste sa vyhýbať kontaktu s inými ľuďmi, kým sa nebudete cítiť lepšie. 

Ako sa zbaviť prechladnutia?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Horúci nápoj

Šálka ​​horúceho nápoja vie urobiť zázraky. Profesor Ron Eccles a jeho tím z Cardiff University's Common Cold Centre študovali účinky konzumácie horúceho nápoja na upchatý nos. "Akýkoľvek horúci nápoj zmierni väčšinu príznakov bežného prechladnutia, najmä bolesť hrdla a kašeľ. Akákoľvek horúca tekutina podporí slinenie a sekréciu hlienu a upokojí zapálené hrdlo," poznamenal Eccles. 

Využite prospešné účinky čaju
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Kari

Dať si tanier indického kari tiež môže byť pomocníkom proti plnému nosu. "Osobne si myslím, že to funguje. Síce si nie som vedomý žiadneho vedeckého základu, ale jedenie korenistých jedál spôsobí, že sa môžete cítiť o niečo lepšie," povedal Clarke. Jedným z dôvodov môže byť to, že koreniny dráždia dýchacie cesty, čo ich zároveň otvára a uvoľňuje. Pikantné jedlo navyše pomáha spúšťať slinenie, znižuje príznaky kašľa a bolesti hrdla. Kari tvoria ingrediencie ako cesnak a zázvor a obsahuje množstvo zinku, ktorý môže pomôcť v boji proti rinovírusu zodpovedného za mnohé prechladnutia. 

Viac o téme: PrechladnutieNádchaUpchatý nos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu