Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pracovník NASA odhalil, prečo žiadny človek 50 rokov neletel na Mesiac: Čakali by ste takýto dôvod?

Nedávno sme si pripomenuli výročie ukončenia misie Apollo 17. Zobraziť galériu (2)
Nedávno sme si pripomenuli výročie ukončenia misie Apollo 17. (Zdroj: Discovery Chanel)

WASHINGTON - Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa po päťdesiatich rokoch opäť začal zaujímať o misie na Mesiac. Dôvody, ktoré na pol storočie schladili záujem astronautov o toto vesmírne teleso, objasnil nedávno bývalý administrátor NASA Jim Bridenstine.

Pred niekoľkými dňami sme si pripomenuli výročie úspešného ukončenia misie Apollo 17, ktorá vstúpila do dejín ako posledná, ktorej ľudská posádka pristála na Mesiaci. Táto misia je významná aj pre Slovákov a Čechov, pretože jej veliteľom bol potomok slovenských a českých prisťahovalcov Eugene Cernan. Stal sa tak nateraz posledným človekom, ktorý kráčal po povrchu Mesiaca. 

Ale prečo muselo ubehnúť tak veľa času, aby sa ľudia začali opäť zaujímať o lety na toto vesmírne teleso? Bývalý správca NASA Jim Bridenstine uviedol, že dôvodom neboli technologické obmedzenia, ale politika. "Ak by tu neexistovalo politické riziko, boli by sme práve teraz na Mesiaci. V skutočnosti by sme boli pravdepodobne na Marse. Boli to politické riziká, ktoré zabránili tomu, aby sa to stalo. Program trval príliš dlho a stál príliš veľa peňazí," povedal novinárom v roku 2018. 

Pracovník NASA odhalil, prečo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vyhliadky letov na Mesiac sú sľubné

Minulý mesiac pristála kapsula Orion v mori a znamenala úspešný koniec skúšobného letu prvej misie Artemis, ktorá odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska 16. novembra. "Bola to mimoriadne úspešná misia," skonštatoval pracovník NASA Bill Nelson. Podľa jeho slov bola v každej fáze podrobne sledovaná a boli odpozorované akékoľvek problémy, ktoré by mohli spôsobiť nebezpečenstvo pre ľudskú posádku.

Viac o téme: MesiacNASAMisia na Mesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu