Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nečakané vyvrcholenie komunistického teroru: Obrátil sa proti vysokým predstaviteľom KSČ, poprava!

Proces s Rudolfom Slánským a spol. Zobraziť galériu (2)
Proces s Rudolfom Slánským a spol. (Zdroj: Youtube/Šedesátá léta)

PRAHA - Čoskoro po prevzatí moci komunistami vo februári 1948 sa začali prvé politické procesy, spočiatku proti ideovým odporcom, ako boli generál Heliodor Píka alebo politička Milada Horáková. Nielen im pritom súdy v zmanipulovaných konaniach vymerali tresty smrti. Neskôr sa ale "revolučná spravodlivosť" obrátila aj proti niektorým príslušníkom elity čs. komunistického režimu. Medzi nimi bol aj bývalý generálny tajomník KSČ Rudolf Slánský, ktorý bol spolu s ďalšími desiatimi odsúdenými popravený 3. decembra 1952.

Proces s organizátormi a členmi "protištátneho sprisahaneckého centra" sa začal pred Štátnym súdom len o dva týždne skôr. Podľa žaloby, ktorú zastupoval neslávne známy prokurátor Jozef Urválek, sa sprisahatelia usilovali o vytrhnutie Československa zo spojenectva so Sovietskym zväzom a v spojení s "exponentmi svetového imperializmu a sionizmu" sabotovali politiku socialistickej výstavby. Celá obžaloba mala silný antisemitský podtext, čo súviselo s aktuálnym vývojom situácie na Blízkom východe, v ktorom Moskva zaujala proarabskú pozíciu. 

Rudolf Slánský
Zobraziť galériu (2)
Rudolf Slánský  (Zdroj: profimedia.sk)

Pojednávanie prebiehalo presne podľa vopred pripraveného scenára, takže po iba siedmich dňoch padol rozsudok. Jedenásť obžalovaných si vypočulo verdikt najvyšší - trest smrti. Ostatní traja obžalovaní boli odsúdení "len" na doživotný pobyt vo väznici. Slánský, ktorého popol bol po poprave v decembri 1952 rozprášený na neznámych miestach v stredných Čechách, sa dočkal právnej a občianskej rehabilitácie až v roku 1963. Ešte ďalších päť trvalo, kým bolo jeho meno očistené aj v rámci straníckych rehabilitácií. 

Viac o téme: KomunizmusKSČ1948Rudolf Slánský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu