Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Holič dostal extrémne štedrú dávku z covidovej podpory: Hnus, na čo vraj minul peniaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN- Londýnsky holič Tarek Namouz čelí obvineniu, že poslal až 25 000 libier (asi 28 800 eur) svojmu známemu z teroristickej organizácie Daeš na nákup zbraní a výbušnín. Peniaze vzal podľa obžaloby okrem iného z vládnych kompenzácií pre podnikateľov v čase pandémie covidu-19. Holič na súde vinu odmietol.

Štyridsaťtriročný Namouz podľa žalobcu Johna McGuinessa "pravidelne posielal peniaze z Británie do Sýrie za účelom podpory terorizmu". On a jeho kamarát v konverzáciách na WhatsAppe hovorili o nákupe ostreľovacích pušiek, útočných pušiek typu kalašnikov, o verejných popravách a o vraždách "neveriacich", píše denník The Guardian s odvolaním sa na súdne pojednávanie. Peniaze údajne posielal medzi novembrom 2020 a májom 2021. Holič zo štvrte Hammersmith v západnom Londýne odmietol vinu vo všetkých ôsmich bodoch financovania terorizmu. 

Polícia do kaderníctva obžalovaného vtrhla 25. mája 2021 a zatkla ho. Pod komodou našla ukrytý mobilný telefón, v ktorom bol propagandistický materiál Daešu a 3170 libier (cca 3 660 eur) v hotovosti, o ktorých Tarek tvrdil, že si ich zarobil a získal z vládnej koronavírusovej podpory. Tri mesiace po zatknutí navštívil Namouza vo väzbe priateľ, ktorému obvinený v nahranej konverzácii povedal: "Poslal som 25-tisíc, ale polícia tu si myslí, že to bolo len 10-tisíc". 

Tarek polícii povedal, že peniaze do Sýrie posielal, ale odmietol, že by nimi financoval terorizmus.  Vraj chcel pomôcť chudobným a tiež si v Sýrii kúpiť pozemok, aby sa tam mohol odsťahovať na dôchodok, pretože je to krajina, v ktorej sa narodil. Súdne konanie bude pokračovať najmenej ďalšie dva týždne. 

Viac o téme: DotácieTerorizmusHoličDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu