Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyčíňanie hurikánu sa postaralo o nevídaný jav: Pozrite, čo sa objavilo na viacerých miestach USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Plameniaky sa na území Spojených štátov vyskytujú prirodzene len na Floride a aj tam túto populáciu podľa odborníkov tvoria potomkovia vtákov, ktorí utiekli z cirkusov. O to prekvapenejší sú Američania v štátoch naprieč východnou polovicou USA, kde v posledných dňoch vidia menšie skupiny aj kŕdle týchto ružových vodných vtákov, píše web stanice CNN.

"Rýchlo som zbalil výbavu, povedal žene, kam idem a už som bol von z dverí. Tie plameniaky, dospelý a mláďa, stáli v ani nie polmetrovej hĺbke kúsok od brehu a spali," priblížil Jacob Roalef, ktorý neďaleko Daytonu v štáte Ohio organizuje výlety s pozorovaním divokého vtáctva. Plameniaky podľa neho zostali na mieste až do šiestej večer, kým ich vyplašil pes.

Ďalšie pozorovania hlásia ľudia z Georgie, Severnej aj Južnej Karolíny, Texasu alebo Kentucky. Lodný kapitán Vinnie Fugett zbadal kŕdeľ sedemnástich plameniakov neďaleko floridského mesta St. Petersburg. Na mieste vraj žije celý život a nikdy tam tieto vtáky nevidel. 

 

On Friday, September 1, something extraordinary happened: two American Flamingos showed up at Caesar Creek State Park in...

Posted by Kyle Brooks on Monday, September 4, 2023

Odborníci odhadujú, že plameniakov mohol na veľkú vzdialenosť zaniesť hurikán Idalia, ktorý ich vychýlil z kurzu. Pravdepodobne prileteli z Kuby, mexického polostrova Yucatán a Bahamských ostrovov. "Tie vtáky sú teraz vystresované. Prešli si veľkým utrpením, nech už sa na to pozeráte akokoľvek. Preto k nim nechoďte, nesnažte sa ich vystrašiť alebo niečo podobné. Jednoducho si užite ich prítomnosť," vyzval Američanov Jerry Lorenz z ochranárskej organizácie Audubon Florida. Zároveň dodal, že plameniakom nerobí problém letieť tisíce kilometrov nad šírym morom, a tak ani jedinci z Ohia by nemali mať problém dostať sa domov. 

Viac o téme: HurikánPlameniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu