Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Baníci boli deväť dní uväznení v šachte: Prežili vďaka tejto veci, ešteže si ju zobrali do služby!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube/KOREA NOW)

BONGHWA - Dvaja baníci uviazli na viac ako deväť dní v zrútenej bani na zinok v Južnej Kórei. Našťastie vyviazli živí a zdraví, a to aj napriek vyššiemu veku. Záchranná akcia však pre nich spočiatku vyzerala bezútešne. Prežili aj vďaka instantnej káve, ktorú si zvykli brávať so sebou na smenu.

Dvojica mužov zostala uväznená vo vertikálnej banskej šachte približne 190 metrov pod zemou, ktorá sa zrútila 24. októbra v okrese Bonghwa asi 244 kilometrov juhovýchodne od Soulu. Úrady uviedli, že baníci vo veku 62 a 56 rokov sú v stabilizovanom zdravotnom stave v nemocnici. 

Baníci boli deväť dní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Kim Jin-hwan/Yonhap)

Baníci si v šachte postavili stan z plastu a zapálili oheň, aby sa zohriali. Spoliehali sa jeden na druhého a dúfali, že niekto začul zvuk výbuchu. Živili sa instantnou kávou zmiešanou s vodou padajúcou do šachty.

Záchranári začali pátranie vyvŕtaním diery a zavedením endoskopu v snahe dostať sa do bodu, kde boli dvaja muži uväznení. Objavili ich v kruhovom priestore s rozlohou sto metrov štvorcových, ktorý bol vzdialený asi tridsať metrov od miesta, kde pracovali. V tomto priestore boli šachty zo všetkých strán prepojené. 

"Môj otec vyšiel z tunela po vlastných nohách v dobrom zdraví. Je to neuveriteľné," povedal Park Geun-hyung, syn 62-ročného baníka. "Dvaja baníci boli bok po boku, aby sa udržali v teple, keď sme ich objavili. Rýchlo sa zotavujú, mentálne aj fyzicky," uviedol jeden zo záchranárov. Zázračné prežitie baníkov pripisuje skúsenostiam staršieho z nich a pohotovostnému manuálu poskytnutom banskou spoločnosťou. 

Viac o téme: BaníciBaňaŠachtaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu