Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Babské povery, ktoré sú v skutočnosti pravdivé: Zjedenie tohto pred spaním vám môže spôsobiť nočné mory

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ohľadom diét a potravín existuje toľko mýtov, že lekári a erudovaní výživoví poradcovia budú mať ešte veľa rokov čo vyvracať. Nájdu sa však aj také, na ktorých je niečo pravdy. Napríklad tá o zlých snoch po zjedení syra na večeru alebo o tom, že mrkva je na dobrý zrak, boli potvrdené už aj odborníkmi.

Fráza babské povery alebo babské rady pochádza zo skutočnosti, kedy staršie ženy odovzdávali svoje rady ohľadom zdravia mladším generáciám ešte dávno pred učebnicami. Aj keď sa mnohé  z nich ukázali ako falošné, teraz zisťujeme, že niektoré sa zakladajú na pravde. Ktoré to sú?

Jedenie syra pred spaním môže ovplyvniť vaše sny

Dlho sa verilo, že dať si syr predtým, ako idete spať, môže spôsobiť nočné mory. Syr, rovnako ako mnoho iných mliečnych výrobkov, obsahuje aminokyselinu tryptofán. Výskum zistil, že konzumácia vysokého množstva tryptofánu môže výrazne predĺžiť čas, ktorý človek strávi snívaním. Telo metabolizuje tryptofán na serotonín, neurotransmiter, ktorý reguluje správanie človeka a celkovú náladu. Vysoké hladiny serotonínu sú spojené s väčšou spokojnosťou, celkovým šťastím a pozitívnejším pohľadom na život, hovorí National Institutes of Health (NIH). Serotonín nebol priamo spojený so zvýšenou frekvenciou alebo živosťou snov, ale neoficiálne dôkazy naznačujú, že ľudia, ktorí užívajú lieky zvyšujúce hladinu serotonínu snívajú viac ako ich rovesníci. 

Babské povery, ktoré sú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Účastníci štúdie "British Cheese Board" z roku 2005 skonzumovali 20 gramov syra tesne pred spaním a dve tretiny uviedli, že mali sen, ktorý si pamätali po prebudení. Napodiv sa zdalo, že záleží aj na type syra. Ľudia, ktorí jedli modrý syr, mali častejšie živé sny, červený syr zas vyvolával nostalgické sny. Čedar viedol k tomu, že jedáci snívali o prominentných postavách a celebritách. Vedci neboli schopní špecifikovať, prečo niektoré syry spôsobili tieto špecifické reakcie, ale spojili celkové zistenia s tryptofánom.

Med ako prírodný liek proti kašľu

Konzumácia medu tesne pred spaním môže zmierniť kašeľ, tvrdí babská povera. Podľa viacerých štúdií to je naozaj tak. Univerzita v Illinois v roku 2002 zistila, že môže znížiť sekréciu hlienu a zvýšiť uvoľňovanie cytokínov. Tie signalizujú imunitnú odpoveď tela a pomáhajú bojovať proti vírusom a baktériám, ktoré môžu spôsobiť značné škody. Zatiaľ čo med vie pomôcť v boji proti chorobám u všetkých, jeho vplyv je obzvlášť výrazný u detí. V roku 2007 vedci z Penn State University zistili, že u detí od dvoch do piatich rokov, ktorým bolo podaných 2,5 ml medu, sa symptómy zlepšili viac než u detí, ktoré neužívali žiadnu liečbu.

Babské povery, ktoré sú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Miešanie medu s mliekom môže tiež poskytnúť isté výhody. Taliansky výskumný tím v roku 2014 zmiešal med z divých kvetov s mliekom a použil ho na liečbu u detí s nešpecifickým akútnym kašľom. Ich príznaky a reakcie na liečbu sa potom porovnávali so skupinou s placebom a s inými deťmi liečenými populárnymi voľnopredajnými liekmi proti kašľu. Spomedzi 134 detí zahrnutých do štúdie pociťovalo 80 percent, ktoré boli liečené medom, zmiernenie symptómov v porovnaní s 87 percentami v skupine s liekmi proti kašľu. Iba polovica detí s placebom zaznamenala zmiernenie symptómov, čo signalizuje účinnosť medu.

Mrkva zlepšuje zrak

Táto teória bola spočiatku považovaná za mýtus, až kým vedci nedokázali, že je to pravda. V druhej svetovej vojne anglickí vojaci používali novo vyvinutú radarovú technológiu na detekciu a zostrelenie nemeckých lietadiel. Britské ministerstvo letectva, ktoré nechcelo prezradiť svoje tajomstvo, začalo šíriť nepravdivé informácie o tom, že mrkva pomôže človeku vidieť v tme a že mrkvová strava poskytuje ich vojakom taktickú výhodu. Odborníci neskôr potvrdili, že strava plná koreňovej zeleniny môže byť prospešná pre ľudský zrak. 

Babské povery, ktoré sú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mrkva je nabitá betakaroténom, pigmentom, ktorý jej dodáva výrazné oranžové sfarbenie. Keď človek konzumuje potraviny s vysokým obsahom tejto látky (špenát, šalát, paradajky, brokolica), telo ju premení na vitamín A. Ten je kľúčový na to, aby bola rohovka čistá. Je tiež zložkou očných tyčiniek človeka, ktoré im pomáhajú vidieť pri slabom osvetlení. Nedostatok vitamínu A môže viesť k suchosti očí, šedému zákalu, zakaleniu rohovky či makulárnej degenerácii.

Mastné ryby sú zázračným liekom pre mozog a srdce

Konzumácia množstva rýb a produktov z rybieho oleja môže urobiť zázraky so zdravím a pamäťou, tvrdí množstvo štúdií. Morské plody ako losos a tuniak sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú kognitívny pokles u starších ľudí, zlepšujú pamäť a duševné zdravie. Výskum Boston Medical Center z roku 2021 zistil, že dve z mastných kyselín - kyselina dokosahexaénová (DHA) a kyselina eikosapentaénová (EPA) - zlepšili kognitívne funkcie u starších dospelých s ochorením koronárnych artérií.

Babské povery, ktoré sú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Užitočné vlastnosti mastných kyselín začínajú oveľa skôr, ako keď človek dosiahne vyšší vek; tieto výhody možno získať už v maternici. Nórska štúdia z roku 2003 zistila, že deti narodené tehotným ženám, ktoré užívali doplnky s rybím olejom v mesiacoch pred pôrodom, mali silnejší kognitívny vývoj v ranom veku. Vedci z University of Connecticut v roku 2002 zas zistili, že matkám, ktoré počas tehotenstva užívali doplnky omega-3 mastných kyselín, sa narodili deti s konzistentnejším režimom spánku. Je to preto, že vystavenie kyselinám v maternici viedlo k tomu, že deti majú vyvinutejší centrálny nervový systém.

Viac o téme: ZdravieSyrNočná moraMýtusPovera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu