Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Lauterbach vyzval na povinné nosenie respirátorov vo vnútri budov

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach
Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

BERLÍN - Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach vyzval vo štvrtok 16 spolkových krajín, aby znovu zaviedli povinné respirátory vo vnútorných priestoroch. Chce tak spomaliť najnovší nárast nákazy koronavírusom. Informuje o tom agentúra DPA.

Lauterbach v rozhovore pre verejnoprávnu televíziou ZDF odporučil vládam spolkových krajín, aby na znovuzavedenie prísnejších opatrení proti koronavírusu využili ustanovenia v zákone. "Keby sa teraz spolkové krajiny zhodli, kedy je optimálny čas urobiť to, bolo by to vynikajúce, samozrejme," povedal Lauterbach, ktorý je sám lekár. "Vlna, ktorá teraz silnie, sa neskončí sama od seba. Treba reagovať," uviedol a dodal: "Nechceme vyvolávať paniku a nechceme ani spolkovým krajinám prikazovať."

Inštitút Roberta Kocha so sídlom v Berlíne vo štvrtok informoval, že za sedem dní bolo 793,8 prípadov nákazy koronavírusom  na 100.000 obyvateľov. Údaj však zachytáva len oficiálne PCR test, ktoré si mnoho ľudí už nerobí.

Nová informačná kampaň

Nemecká vláda spúšťa v piatok informačnú kampaň, aby sa ľudia chránili pred novšími variantmi koronavírusu novoschválenými vakcínami. Vlády niektorých spolkových krajín už začali konzultácie o prísnejších zdravotníckych opatreniach. Súčasné zákony im umožňujú znovu zaviesť postupy, známe zo skorších lockdownov: povinné respirátory v doprave, obchodoch a reštauráciách, ako aj pravidelné testovanie v školách. V Nemecku sú stále povinné respirátory vo všetkých zdravotníckych zariadeniach, ako sú nemocnice a opatrovateľské domovy.

Viac o téme: RespirátorNemeckoKoronavírusKarl Lauterbach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu