Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Špičkový vesmírny expert šokuje: Slová o mimozemskom živote! Karty má zamiešať špeciálny prístroj

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Mimozemský život bude objavený v priebehu nasledujúcich dvadsiatich piatich rokov, tvrdí špičkový vesmírny expert. Spolu so svojím vedeckým tímom pracuje na špeciálnom prístroji, ktorý by dokázal odhaliť planéty podobné Zemi. Podľa hviezdy hudobnej kapely sme sa už s mimozemšťanmi stretli.

Sascha Quanz, špičkový vesmírny expert, tvrdí, že vďaka technologickému pokroku nebude „nerealistické“ v priebehu nasledujúcich 25 rokov objaviť mimozemský život. „Neexistuje žiadna záruka úspechu. Ale na ceste sa naučíme ďalšie veci,“ povedal astrofyzik Quanz. Na jeho slová upozornil britský portál DailyStar.

Nový vesmírny teleskop Jamesa Webba už poskytuje mimoriadne snímky plynných obrích planét mimo našej slnečnej sústavy. Quanzov tím vo švajčiarskom inštitúte ETH Zurich dokonca pracuje na prístroji pre nový ďalekohľad, ktorý bude vedieť zachytiť menšie planéty podobné Zemi.

„Hlavným cieľom prístroja je urobiť prvú snímku pozemskej planéty, potenciálne podobnej Zemi, okolo jednej z úplne najbližších hviezd. Ale našou dlhodobou víziou je urobiť to nielen pre niekoľko hviezd, ale pre desiatky a preskúmať atmosféry desiatok pozemských exoplanét,“ vysvetlil Quanz. 

Špičkový vesmírny expert šokuje:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zo zverejnenia prvej priamej snímky exoplanéty pred štrnástimi dňami Webbovým teleskopom bol nadšený. Plynová obria exoplanéta HIP 65426 bola podľa jeho slov veľmi špeciálnym systémom. Uviedol však, že Webbov teleskop nedokáže zachytiť malé planéty.

Quanzove tvrdia vychádzajú z predpovede bývalého hlavného vedca NASA Jima Greena, že v priebehu „ďalších niekoľkých rokov“ spoznáme život mimo našu planétu. Niektorí sú presvedčení, že k nášmu prvému stretnutiu s mimozemšťanmi už došlo.

Hviezda hudobnej kapely Black Grape Shaun Ryder je presvedčený, že mimozemšťania nás nenavštevujú len v súčasnosti, ale dialo sa to už v histórii. Pre Daily Star povedal, že si myslí, že sme mohli byť geneticky upravení týmito návštevníkmi.

Viac o téme: MimozemšťaniaMimozemský život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu