Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pozor na týchto päť druhov liekov: Pri ich užívaní pociťujú ľudia zvýšenú chuť do jedla

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Tento fenomén sa objavuje medzi ľuďmi čoraz častejšie. Aj keď spočiatku to bolo naopak a pre užívanie liekov mali ľudia často problém niečo zjesť, dnes je to už inak. V súčasnej dobe je totiž častým vedľajším príznakom zvýšený apetít. Týka sa to hlavne piatich druhov liekov.

Je prirodzené, že počas dňa pociťujeme väčší hlad v prípade, ak sme vynechali raňajky. Rovnako to platí aj po silovom tréningu. Na tom nie je nič zvlášťne. Telo potrebuje dobiť energiu. Treba si však uvedomiť, že v prípade dlhodobého užívania liekov trvá tento pocit dlhodobo a bohužiaľ často aj chvíľu po tom, ako sa výdatne najeme, informuje Best Life.

"Pokiaľ už dlhšiu dobu pociťujete hlad aj chvíľu po najedení, pre vaše telo to nie je dobrá správa. Najčastejším príznakom tohto stavu môže byť cukrovka, alebo dlhodobé užívanie určitých skupín liekov, ktoré tento stav nabudzujú," ozrejmuje Nancy Mitchellová, vrchná zdravotná sestra z Assisted Living Center. 

1. Antihistaminiká

Pokiaľ máte alergiu na psy, prach či roztoče, alebo vás svrbia ruky, keď pohladkáte psa, určite v tom nie ste sami. Podľa portálu Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA) trpí každoročne rôznymi druhmi alergií viac ako 50 miliónov Američanov.

Pozor na týchto päť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Keď máte alergickú reakciu, vaše telo uvoľňuje látku nazývanú histamín. Ten sa viaže na receptory v bunkách vo vašom tele, uvádza portál Healthline. V tomto momente prichádzajú na rad antihistaminiká, ktoré fungujú tak, že znižujú účinky histamínu. Farmaceutka Ashley Ellisová sa pre Everyday Health vyjadrila, že na druhej strane "histamín v tele vypína signály hladu, zatiaľ čo antihistaminiká môžu tieto signály narušiť a viesť k zvýšeniu chuti do jedla".

2. Lieky proti záchvatom

Rovnako ako pri iných liekoch, aj tu je nutné striktne dodrživať dávkovanie, aké predpíše lekár. Obzvlásť to platí pri liekoch proti záchvatom (najčastejšie epilepsii). Cieľom je vyvarovať sa prejavom vedľajších účinkov. Pri dlhodobom užívaní lieku sa im síce nevyhnete, ale môžu sa prejaviť v miernejšej forme.

Pozor na týchto päť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

"Lieky, ktoré liečia záchvaty, majú vplyv na vaše hormóny, ktoré kontrolujú aj hlad. Aj keď ste najedení, vaše telo nevie vyslať signál mozgu, že to tak skutočne je. Pocit hladu stále pretrváva," ozrejmuje Synergy Wellness. Tieto lieky spomaľujú metabolizmus, zvyšujú chuť do jedla a nútia telo zadržiavať prebytočné tekutiny. Inak povedané, zavodňujú vás a vaša tvár nadobudne mesiačikovitý tvar. Brucho vám narastie z prebytočnej vody v tele. Stránka poznamenáva, že niektoré lieky, ako sú Depakene a Depakote, s väčšou pravdepodobnosťou zvyšujú chuť do jedla.

3. Antipsychotiká

Britská asociácia pre psychofarmakológiu (BAP) poznamenáva, že vedľajšie účinky niektorých antipsychotík môžu zahŕňať sexuálnu dysfunkciu, stuhnutosť svalov a v neposlednom rade aj zvýšenie hmotnosti. V článku publikovanom Národným centrom pre biotechnologické informácie (NCBI) výskumníci zistili, že väčšina antipsychotík spôsobuje priberanie. Riziko sa zdá byť najvyššie pri olanzapíne a klozapíne.

Pozor na týchto päť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Má to viacero dôvodov. Je tiež známe, že antipsychotiká zhoršujú metabolizmus glukózy, zvyšujú hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi a spôsobujú arteriálnu hypertenziu. Tieto stavy vedú k horšej životospráve a prijímaniu mastnejších jedál. 

4. Betablokátory

Užívajú ich ľudia, ktorí majú problém s krvným tlakom. Ich funkcia spočíva v blokovaní hormónu epinefrínu, známeho aj ako adrenalín, vďaka čomu pomáhajú znižovať krvný tlak. Rozšírením ciev sa starajú o dobré fungovaniu krvného obehu.

Pozor na týchto päť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Uznávaný doktor Sheldon Sheps z Mayo Clinic uvádza, že doteraz nie je známy presný dôvod, prečo betablokátory spôsobujú priberanie, no skutočne je to tak: "Je možné, že spomaľujú metabolizmus. V prípade, ak máte choré srdce a z betablokátorov priberáte, je nutné o tomto stave informovať vášho lekára. Hromadenie tekutín v tele nie je pre choré srdce najlepšia voľba," vysvetľuje.

5. Inzulín

Produkcia inzulínu v tele je kľúčovou zložkou, ktorá informuje o rôznych typoch cukrovky. "U ľudí s cukrovkou 1. typu už pankreas nevytvára inzulín. Človek s cukrovkou 2. typu síce tvorí inzulín, ale telo naň už nereaguje," vysvetľuje American Diabetes Association. Zatiaľ čo inzulín je nevyhnutný hormón, ktorý reguluje vstrebávanie glukózy v tele, podľa štúdie publikovanej NCBI zvýšenie inzulínu v krvi spôsobuje aj zvýšený pocit hladu, zvýšenú potrebu po sladkej chuti a celkovo zvýšený príjem potravy.

Pozor na týchto päť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ľudia, ktorí užívajú inzulín, často bojujú s priberaním. Cieľom liečby je znížiť hladinu cukru v krvi. Ak však prijmete viac kalórií, ako potrebujete, vaše bunky nebudú schopné premeniť všetok cukor na energiu," uzatvára Mayo Clinic.
 

Viac o téme: PocitLiekyPriberanieNew YorkChuť do jedla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu