Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Matrac môže ohroziť vaše zdravie! Odborníci prezradili spôsob, ako tomu predísť, ide o maličkosť

Nábytok
Nábytok (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Odborníci na posteľnú bielizeň z austrálskej spoločnosti Bed Threads vám v nasledujúcom príspevku poradia, ako by ste sa mali starať o matrace, aby boli hygienicky čisté a neohrozovali vaše zdravie. Spôsob ich údržby, ktorý odporúčajú, je veľmi jednoduchý, účinný a čo je potešiteľné, aj finančne nenáročný.

Podmienkou kvalitného a zdravého spánku je okrem iných faktorov aj čistá posteľná bielizeň vrátane matracov. Odborníci zo spoločnosti Bed Threads preto odporúčajú čistiť ich každých šesť mesiacov alebo aspoň raz za sezónu. Ak ste však alergici, mali by ste to robiť častejšie. Odstránite sa tak nečistoty, odumreté kožné bunky a vyhnete sa invázii roztočov.

Matrace môžu  totiž obsahovať 100 000 až 10 miliónov prachových mikročastíc, ktoré nielen nepriaznivo ovplyvňujú kvalitu spánku, ale zároveň spôsobujú nádchu, svrbenie očí, kašeľ a problémy s dutinami. Na čistenie vám pritom stačí vysávač, saponát, biely ocot v rozprašovači, sóda bikarbóna, čisté handričky a studená voda. Najskôr odstráňte plachtu, potom dôkladne povysávajte celú plochu matraca vrátane bočných strán.

Akékoľvek škvrny očistite čistiacim prostriedkom alebo saponátom na riad zriedeným s vodou. Nanášajte ho čistou handričkou na znečistenú oblasť a potom utrite suchou handrou. Následne celý matrac posypte sódou bikarbónou a nechajte niekoľko hodín pôsobiť, aby sa odstránili rôzne pachy, nečistoty a vlhkosť. Po niekoľkých hodinách  ho povysávajte a navlečte čistú bielizeň a plachtu.  

Viac o téme: MatracPosteľná bielizeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu