Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dietológička prezradila tipy, vďaka ktorým si môžete dopriať kalorické bomby bez výčitiek!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Prichádza obdobie jarmokov, ktoré priam prekypujú dobrotami. Niekedy môže byť priam nemožné odolať, obzvlášť pre ľudí, ktorí celý rok poctivo diétujú a snažia sa zhodiť kilá navyše. Klinická dietológička prezradila niekoľko tipov, vďaka ktorým si môžete dopriať kalorické bomby bez výčitiek.

Prachi Shahová, klinická dietológička a poradkyňa v oblasti výživy, otvorene priznala, že obdobie festivalov či jarmokov môže byť pre ľudí držiacich diéty ťažké – obvykle na takýchto slávnostiach nájdete množstvo vysoko kalorických potravín, ktoré obsahujú veľké množstvo cukru. Odborníčka však prezradila niekoľko tipov, ako si vychutnať sladkosti bez výčitiek.

Nie je sladkosť ako sladkosť

Mnohí si pochutnajú na verziách sladkých jedál bez cukru, iní však neodolajú a zvolia pôvodnú variantu – obvykle plnú cukru. Shahová však navrhuje držať sa alternatív bez cukru, pokiaľ je to možné. Stále si vychutnáte sladkú chuť, no bez jedla preplneného nezdravým cukrom.

Dietológička prezradila tipy, vďaka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Veľkosť porcie

Dávajte pozor na veľkosť porcie. Konečným cieľom je jesť s mierou a vyhnúť sa príliš sladkým jedlám, uviedla Shahová. Pokiaľ predsa len neodoláte a zvolíte si sladkú maškrtu, myslite na veľkosť porcie – menej je v tomto prípade viac.

Nájdite rovnováhu

Aj človek na diéte je len človek – občas je nemožné nezhrešiť a nevychutnať si menej zdravé jedlo. Shahová v takom prípade radí, aby ste vedome obmedzili príjem sladkého, ak ste už nejakú časť zjedli. Odporúča nevynechávať jedlo ani nedržať nárazovú diétu len preto, aby ste sa na druhý deň odmenili záchvatovým prejedaním sa. Nájdenie správnej rovnováhy je základom každej diéty.

Akonáhle začnete uprednostňovať svoje zdravie, budete schopní zvládnuť svoje chute, nájsť rovnováhu, nepodľahnúť tlaku okolia a vyťažiť z festivalov či jarmokov to najlepšie bez pocitu viny.

Viac o téme: StravovanieDiétaJarmok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu