Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Muž zabil v roku 1988 tínedžerku: Teraz ho identifikovali vďaka technológii DNA

Údajný vrah a jeho obeť. Zobraziť galériu (3)
Údajný vrah a jeho obeť. (Zdroj: GBI)

ATLANTA - Policajti z americkej Georgie rozlúskli 33-ročný prípad, keď identifikovali muža, ktorý zabil 19-ročné dievča prostredníctvom genealogickej DNA. Henry Fredrick Wise, tiež známy ako Hoss Wise, údajne zabil michiganskú tínedžerku Stacey Lyn Chahorskú v roku 1988, oznámil v utorok úrad pre vyšetrovanie v Georgii (GBI).

Wise však zomrel pri autonehode v roku 1999 skôr, ako mohol čeliť spravodlivosti. Chahorskej telo bolo nájdené 16. decembra 1988 asi 13 kilometrov od štátnej hranice s Alabamou.

"Wise bol vodič kamiónu, ktorý jazdil cez okres Dade v štáte Georgia na svojej pravidelnej trase," povedala na tlačovej konferencii Keri Farleyová, špeciálna agentka FBI v Atlante.

Henry Fredrick Wise
Zobraziť galériu (3)
Henry Fredrick Wise  (Zdroj: GBI)

Wise, ktorý mal v tom čase 34 rokov, pracoval ako vodič kamiónu. Cestoval cez Chattanoogu do Birminghamu a do Nashvillu pre spoločnosť Western Carolina Trucking Company a tiež pracoval ako kaskadér.

Chahorskej telo bolo na nepoznanie, podarilo sa ju identifikovať až v marci 2022. Po konečnom zistení, že obeťou bola Chahorski, sa GBI a FBI obrátili na genealogické DNA testovanie profilu vraha a v júni dostali pozitívne výsledky. Úradníci vypočuli Wiseovu rodinu a získali vzorky DNA, aby ho mohli identifikovať ako vraha.

"Tento prípad je kľúčový, pretože je prvým, o ktorom vieme, že vyšetrovacia genealógia bola použitá na identifikáciu obete aj vraha," povedal Farleyová.

Stacey Lyn Chahorski
Zobraziť galériu (3)
Stacey Lyn Chahorski  (Zdroj: GBI)

Úradníci poznamenali, že Chahorskej matka je pokojná, pretože vie, že vrah jej dcéry už nežije. 

Wise uhorel pri autonehode na Myrtle Beach Speedway v Južnej Karolíne 11 rokov po tom, čo zabil Chahorskú. Mal kriminálnu minulosť na Floride, v Georgii a Severnej Karolíne, od krádeže až po napadnutie.

Viac o téme: VraždaDNAStacey Lyn ChahorskiHenry Fredrick Wise
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu