Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Právnik 20 rokov rieši spory súvisiace s otravou z jedla: TÝCHTO 6 vecí na základe toho vylúčil z jedálnička

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

WASHINGTON - Právnik Bill Marler sa dvadsať rokov zaoberá súdnymi spormi súvisiacimi s otravou z jedla. Iba nedávno zostavil zoznam potravín, ktoré z preventívnych dôvodov definitívne vylúčil zo svojho jedálnička. Pracovné skúsenosti ho jednoducho presvedčili o tom, že ich konzumácia naozaj nestojí za to a je lepšie sa im vyhnúť.

Odporúčania týkajúce sa konzumácie potravín si väčšina z nás spája s lekármi, či výživovými poradcami. Je preto neobvyklé, že zoznam potravín, ktorým by sme sa mali vyhýbať, zostavil právnik Bill Marker. Upozornil na to portál iflscience.com. Tento muž však zrejme vie o čom hovorí. Má totiž za sebou dvadsaťročnú prax v riešení súdnych sporov a  vyhral viac ako 600 miliónov dolárov pre klientov, ktorí trpeli chorobami spôsobenými konzumáciou určitých potravín. Riešil aj veľkú kauzu týkajúcu sa šírenia  E. coli a norovírusu, ktorých ohniskom bol reťazec reštaurácií Chipotle. V článku Health Insider z BottomLine uvádza, akému jedlu sa po týchto dlhoročných skúsenostiach radšej vyhýba.  

Muž zomrel po tom, čo zjedol surové ustrice v reštaurácii.
Zobraziť galériu (7)
Muž zomrel po tom, čo zjedol surové ustrice v reštaurácii.  (Zdroj: Getty Images)

1. Surové ustrice

Marler hovorí, že za posledných päť rokov sa stretol s väčším počtom ochorení spojených s mäkkýšmi ako za dve predchádzajúce desaťročia. Dôvod: otepľovanie vôd podporuje rast mikróbov a tie končia v surových ustriciach, na ktorých si pochutnávajú ľudia v reštauráciách.  

Právnik 20 rokov rieši
Zobraziť galériu (7)

2. Nakrájané alebo prané ovocie a zelenina

Právnik upozorňuje, že sa im vyhýba „ako moru.“ Zákazníkov síce láka pohodlie a  takéto ovocie a zeleninu nakupujú aj z časových dôvodov, ale s týmito potravinami manipuluje veľa ľudí, čo otvára aj  širší priestor na ich kontamináciu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA)

3. Surové klíčky

Výhonky obsahujú viac ako 30 bakteriálnych ohnísk a to predovšetkým salmonelou a E. coli.  „Zaznamenaných bolo príliš veľa ohnísk na to, aby sme nevenovali pozornosť riziku kontaminácie z klíčkov,“ hovorí Marler. „Toto sú produkty, ktoré jednoducho radšej vôbec nejem.“

Právnik 20 rokov rieši
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Nedostatočne tepelne upravené mäso

Právnik sa aj touto cestou ospravedlňuje mäsiarom, ale nikdy si vraj neobjedná  polosurové steaky. Mäso je podľa  jeho slov potrebné počas celej doby prípravy tepelne spracovávať pri teplote aspoň 160 stupňov. Iba vtedy totiž dochádza k zničeniu  baktérií, ktoré by mohli spôsobiť E. coli či salmonelu.

Právnik 20 rokov rieši
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

5. Neuvarené vajcia

Podľa Marlera je dnes šanca na otravu jedlom zo surových vajec oveľa nižšia ako pred dvadsiatimi rokmi,  ale stále neriskuje.

Právnik 20 rokov rieši
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Nepasterizované mlieko a šťavy

Mnohí výživoví poradcovia nabádajú ľudí ku konzumácií surového mlieka a prírodných džúsov a odôvodňujú to tým, že pasterizácia znižuje nutričnú hodnotu týchto nápojov. Marler však uvádza, že pasterizácia nie je nebezpečná, ale surové nápoje môžu predstavovať pre ľudské zdravie zvýšené riziko kontaminácie baktériami, vírusmi a parazitmi.

Viac o téme: PotravinyJedloVýživaPrávnikOtrava jedlom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu