Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci ostali v šoku z toho, čo objavili pri Belize: Nikdy som si nemyslel, že chytím práve toto!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BELMOPAN - Domovom žraloka malohlavého, známeho aj ako žralok grónsky, sú vody severného Atlantického oceánu, najmä okolo Grónska a Islandu. Vedcov teda šokovalo, keď objavili jednu z týchto obrovských parýb pri koralových útesoch pri pobreží Belize, napísala stanica CNN.

Ide o prvý prípad, keď bol žralok malohlavý videný v západnom Karibiku pri druhom najdlhšom bariérovom útese na svete, uviedla v tlačovom vyhlásení Floridská medzinárodná univerzita (FIU). Doktorandka Devanši Kasanová spolupracovala s belizskými rybármi na označovaní žralokov tigrovaných, keď si všimla, že jedna paryba vyzerá inak ako ostatné. Fotografiu veľkého tvora poslala svojmu poradcovi, ktorý potvrdil, že ide buď o žraloka grónskeho, alebo o kríženca tohto druhu a žraloka pacifického. 

"Vždy som nadšený, keď môžem loviť hlbšie, pretože viem, že tam dole sú veci, ktoré sme v Belize ešte nevideli, ale nikdy som si nemyslel, že chytím žraloka grónskeho," uviedol belizský rybár Omar Faux, ktorý sa na objave podieľal. 

Žijú stovky rokov

Žraloky malohlavé sú podľa štúdie z roku 2016 najdlhšie žijúcimi stavovcami na Zemi; môžu sa dožiť až 400 rokov. Vedci o tejto záhadnej parybe stále veľa netušia. Tento pomaly sa pohybujúci a rastúci žralok môže podľa časopisu National Geographic dosiahnuť dĺžku až sedem metrov a hmotnosť až 1,5 tony. Keďže tieto žraloky dávajú prednosť neuveriteľne chladným a hlbokým vodám, je pre vedcov ťažké ich sledovať. Podľa Floridskej medzinárodnej univerzity (FIU) je po terajšom objave možné, že v tropických vodách po celom svete by sa ich mohlo vyskytovať viac, ale veľmi hlboko pod hladinou, kde je pre nich voda dostatočne chladná.

Viac o téme: BelizeŽralok grónsky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu