Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lovci hadov objavili hniezdo pytóna: Pozreli doň a... ten pohľad im vyrazil dych

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEAPOL - Pod rúškom tmy vpadli dvaja lesní úradníci do hniezda invázneho pytóna. Podarilo sa im odtiaľ vytiahnuť devätnásť mláďat a ich matku. Nasledujúci deň jeden z pracovníkov zachytil druhú samicu, ktorá merala viac ako päť metrov. Budúci mesiac sa má v oblasti konať súťaž v lovení pytónov.

Pytóny barmské (Python bivittatus) boli prvýkrát zavlečené na Floridu v 70. rokoch 20. storočia. Odvtedy vytvorili veľké hniezdne populácie v južných oblastiach štátu. Tento druh zvyčajne dorastá do dĺžky 1,8 až 2,7 metra, no nedávno neďaleko Neapola v okrese Collier County chytili takmer 5,4 metra dlhého pytóna, ktorý vážil 97 kilogramov. 

S malým počtom prirodzených predátorov na Floride predstavujú invazívne hady hrozbu pre mnohé pôvodné vtáky, cicavce a dokonca aj aligátory, informovala Floridská komisia pre ochranu rýb a voľne žijúcich živočíchov (FWC). Z tohto dôvodu FWC a ďalšie organizácie používajú množstvo stratégií na nájdenie, odchyt a odstránenie pytónov z ekosystémov južnej Floridy. To zahŕňa najímanie odborníkov na prieskum močiarov zamorených hadmi a odchyt všetkých pytónov, ktoré nájdu. 

Lovci hadov objavili hniezdo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Alex McDuffie je jedným z takýchto ľudí, ktorého si najala Vodohospodárska oblasť južnej Floridy. Tesne pred polnocou 11. júla si všimol novovyliahnuté mláďaťa pytóna barmského v Národnej rezervácii Big Cypress National Preserve, sladkovodnom bažinovom ekosystéme s rozlohou 2 950 km štvorcových. Pri sledovaní hada narazil na dôstojníka z FWC Matthewa Rubensteina, ktorý hliadkoval v parku a okamžite sa zapojil do lovu hadov. Obaja čoskoro objavili brloh pytóna, v ktorom veľká samica sedela navinutá na 23 nevyliahnutých vajciach a 18 vyliahnutých mláďatách. Ďalšie hniezdo pytóna ležalo neďaleko a keď sa McDuffie na druhý deň vrátil na miesto, našiel druhú chovnú samicu a odstránil ju z biotopu. 

 

Burmese Python Bonanza While on night patrol, FWC Officer Rubenstein encountered Alex McDuffie with the South Florida...

Posted by MyFWC Florida Fish and Wildlife on Thursday, July 14, 2022

"Pytóny a nevyliahnuté vajíčka boli odstránené z citlivého biotopu, čo pomohlo zabrániť budúcim negatívnym vplyvom na našu pôvodnú divočinu," informovali predstavitelia FWC v príspevku na Facebooku. FWC okrem toho pripomenulo nadchádzajúcu súťaž Florida Python Challenge. Ide o každoročné podujatie trvajúce desať dní, v ktorom sa súťaží v odstraňovaní pytónov. Tento rok sa koná od 5. do 14. augusta. 

Viac o téme: HadPytónFlorida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu