Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Muž sa predávkoval vitamínom D, ktorý sa užíva aj pri COVIDE: Tie príznaky... trpel ako kôň!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Všetkého veľa škodí. Keď sa prejete ovocia, pretože chcete doplniť vitamíny, prinajhoršom vás rozbolí brucho. V prípade vitamínov v tabletkách to ale môže mať katastrofálne následky. Britskí lekári vydali varovanie, že vitamínom D sa nedá len predávkovať, ale je to neuveriteľne nebezpečné pre celé telo.

Varovanie z lekárskej obce prišlo po tom, ako bol v Spojenom kráľovstve hospitalizovaný muž, ktorý sa predávkoval vitamínom D. Dennú dávku prekročil až 400-krát, píše Science Alert. Rôzne štúdie uvádzajú, že pokiaľ beriete odporúčanú dennú dávku vitamínu D, ochráni vás to pred väčšinou vírusov. V období pandémie je to jeden z najžiadanejších vitamínov. Ošiaľ okolo koronavírusu však spôsobil, že čoraz častejšie dochádza k intoxikácii vitamínom D (hypervitaminóza).

Celosvetovo narastá trend hypervitaminózy vitamínom D, klinického stavu, ktorý je charakteristický zvýšenými hladinami vitamínu D3 v krvi. Vzhľadom na jeho pomalý rozpad, niekedy aj dva mesiace, sa nemôže brať vo vysokých dávkach bez prítomnosti lekára. V opačnom prípade nastáva toxicita vitamínom D a symptómy sa môžu prejavovať po dobu aj niekoľkých týždňov. Píšu to autori novej štúdie v BMJ Case Reports. 

Príznaky

Odborníci opisujú muža v strednom veku, ktorý bol hospitalizovaný po návšteve obvodného lekára pre opakované vracanie, nevoľnosť, kŕče v nohách, bolesti brucha, sucho v ústach, zvýšený smäd a hnačku. Jeho príznaky trvali takmer tri mesiace. Keď ho odborníci uvideli prvý raz, pacient im povedal, že odvtedy, ako sa u neho objavili problémy, schudol takmer 13 kilogramov.

Muž sa predávkoval vitamínom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rada od "odborníka"

Príznaky sa začali asi mesiac po tom, ako pacient začal brať mnohonásobne vyššie dávky vitamínu D. Spravil tak po rade nutričného terapeuta. Už predtým trpel viacerými zdravotnými problémami vrátane tuberkulózy, hromadenia tekutiny v mozgu, chronickej sinusitídy, bakteriálnej meningitídy a nádoru vnútorného ucha. Výživový poradca mu navrhol užívať viac ako 20 voľnopredajných vitamínových doplnkov v jednom kokteili, minerály, probiotiká, ako aj boraxový prášok a chlorid sodný. Keď sa objavili prvé nežiadúce príznaky, prestal kokteil užívať, lenže bolo už neskoro. 

Muž sa predávkoval vitamínom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Krvné testy odhalili, že pacient mal príliš vysoké hladiny vápnika (hyperkalcémia). Je to bežný vedľajší účinok pri predávkovaní sa vitamínom D. Jeho telo malo až sedemkrát vyššiu hladinu. Testy tiež odhalili, že obličky nefungovali tak, ako mali. Aj to bol vedľajší efekt príliš veľkých dávok vitamínov. Muž bol hospitalizovaný osem dní. Snažili sa ho vyliečiť tekutinami na prepláchnutie celého organizmu a liekmi na znižovanie hladiny vápnika v krvi. Dva mesiace po prepustení z nemocnice mal ešte stále vysoké hladiny vitamínu D. 

Muž sa predávkoval vitamínom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Tento prípad poukazuje na potenciálnu toxicitu doplnkov, ktoré sa do značnej miery považujú za bezpečné. Problém nastáva vtedy, keď sa začnú užívať vo veľkých množstvách alebo  nebezpečných kombináciách," vyjadrujú sa autori štúdie. Lekári okrem toho poukazujú aj na fakt, že dennú potrebnú dávku vitamínu D možno získať konzumáciou pestrej stravy a vystaveniu sa slnečným lúčom. 

Trend posledných rokov

Otrava vitamínom D je pomerne zriedkavá. V posledných rokoch však jeho predaj rapídne stúpol. Ľudia by si mali preto uvedomiť, že podobné symptómy, akými trpel pacient v článku, sa objavia väčšinou pri nahromadení prebytočného vápnika v krvi. Zopakujeme teda ešte raz príznaky: ospalosť, vracanie, zápcha, vredy, vysoký krvný tlak, abnormálny srdcový rytmus, zápalové ochorenie očí, stuhnutosť kĺbov a problémy s obličkami. 

Viac o téme: ŠtúdiaPredávkovanieVitamín D
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu