Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bizár v USA: Pacienti s opičími kiahňami môžu mať sex, CDC vydalo zoznam opatrení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Sex patrí k životu a zrejme nás od neho neodradí ani vírus opičích kiahní. Američania, ktorí sa obávajú, že by pri pohlavnom styku mohli byť vystavení nakazeniu sa touto chorobou, preto dostali od Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) rady nad zlato. Niektoré sú pritom poriadne kuriózne.

Centrum začiatkom tohto mesiaca vydalo zoznam bezpečných aktivít pre sexuálne aktívnych pacientov s opičími kiahňami, píše NY Post. Spočiatku vyzývalo, aby ľudia s opičími kiahňami nemali žiadny sex, ale zdravotníci sa dovtípili, že mnohí budú túto výzvu ignorovať. Rozhodli sa preto radšej im povedať, ako na to ísť bezpečnejšie. 

Bizarné opatrenia 

Medzi odporúčaniami je vyhýbanie sa bozkávaniu a sexu s odkrytými oblasťami na miestach, kde sa vyskytujú vyrážky alebo pľuzgiere. Pacientom a potenciálne nakazeným sa tiež odporúča, aby si po sexe umyli ruky, sexuálne hračky a akékoľvek oblečenie, ktoré mali počas styku na sebe. Okrem toho môžu spolu masturbovať, ale vo vzdialenosti najmenej 1,8 metra a bez toho, aby sa navzájom dotýkali.

Bizár v USA: Pacienti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Bolo to aj pri koronavíruse

Podivné usmernenie sa odvolávalo na bizarné odporúčanie mesta New York, aby sexuálne aktívni ľudia používali počas pandémie koronavírusu opatrenia s cieľom zabrániť šíreniu covidu. Svetová zdravotnícka organizácia  skúma, či sa opičie kiahne môžu prenášať pohlavným stykom po tom, čo bol vírus zistený v ejakuláte jedného pacienta. Prevažná väčšina prípadov opičích kiahní v Anglicku bola spojená so sexuálne aktívnymi homosexuálmi.

Bizár v USA: Pacienti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pacienti pociťujú ochorenie podobné chrípke a opuch lymfatických uzlín ešte predtým, ako sa im na tele objaví vyrážka. Vírus nie je taký nákazlivý, ako Covid-19 a prenáša sa výhradne telesnými tekutinami a dlhodobým kontaktom s infikovanými oblasťami, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Viac o téme: OpatreniaSexUSANEw YorkOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu