Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Experti varujú: Ak váš RUKOPIS vyzerá takto, môžete trpieť skorým štádiom vážnej choroby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Na demenciu a Alzheimerovu chorobu neexistuje v súčasnosti žiadna liečba. Napriek tomu sa dá jej progres u človeka spomaliť. Kľúčom je spozorovanie včasných varovných príznakov ako aj zmena životného štýlu. Existuje jeden symptóm, ktorý je s progresom tejto choroby čoraz viac viditeľný.

"Demencia patrí medzi ochorenia mozgu, takže príčiny zjavných symptómov sú skryté v našej hlave," hovorí Eric Rodriguez, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Innerbody Research. Ako vysvetľuje, Alzheimerova choroba môže zastaviť tvorbu nových mozgových buniek. "Neuróny v mozgu postihnutej osoby začnú strácať svoju štruktúru a funkciu. Výsledkom je zmenšovanie mozgu, teda atrofia." 

Rukopis

Jedným zo spôsobov, ako sa Alzheimer môže prejaviť, je náš rukopis. Nervové bunky generujú elektrický impulz a posielajú správu, ktorá riadi svaly. Neuróny, ktoré sú mŕtve alebo boli poškodené v dôsledku demencie, už nie sú schopné tieto svaly ovládať. Výsledkom môže byť roztrasený alebo nerozlúštiteľný rukopis "Písanie nie je obyčajná zručnosť. Výrazné zhoršenie tejto starostlivo vylepšenej zručnosti naznačuje, že niečo nie je s mozgom v poriadku." 

Experti varujú: Ak váš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Demencia môže ovplyvniť rukopis aj z iných dôvodov. Diana Kerwinová z Kerwin Medical Centre, povedala, že roztrasený alebo čoraz viac nerozlúštiteľný rukopis môže byť spôsobený apraxiou. "Človek doslova zabudne, ako má vykonávať úlohy potrebné na písanie. Aj keď je motorický systém neporušený, pokyny z mozgu do ruky sú narušené." 

Ďalšie príznaky 

Rodriguez podrobne opisuje niektoré ďalšie príznaky demencie. "Ak sa niekto pri jednoduchej konverzácii opakuje a rozpráva vám ten istý príbeh znova a znova bez toho, aby si bol vedomý toho, že vám to už pred chvíľou povedal, je to znak toho, že mozog má výpadky. Alebo ak má problém zapamätať si odpovede, na otázky, ktoré ste predtým niekoľkokrát zopakovali." 

Experti varujú: Ak váš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalším signálom je podľa Rodrigueza problém s vyjadrovaním, keď ľudia hovoria rýchlo a vynechávajú niektoré slová, alebo ho nahradia nesprávnym. Ide najmä o vety, ktoré predtým používali bežne v každej konverzácii. "Namiesto 'podaj mi ,prosím ťa, diaľkový ovládač,' povedia 'podaj mi tú vec na televízor'", ozrejmuje. 

Prevencia 

Preventívna starostlivosť môže pomôcť znížiť riziko demencie a iných chorôb. Zatiaľ čo cvičenie a diéta môžu byť užitočné pri jej predchádzaní. Ukázalo sa, že dobrá ústna hygiena znižuje pravdepodobnosť vzniku demencie. Ďalej to môžu byť hry stimulujúce mozog, ako sú videohry, krížovky, kvízy, kartové hry alebo šach. Oboznámenie sa s týmito rôznymi aktivitami a správnym výberom životného štýlu môže znížiť riziko Alzheimerovej choroby a iných foriem demencie.

Viac o téme: RukopisDemenciaAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu