Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V sobotu silnejšie zafúka vo viacerých lokalitách: Na horách môže pripadnúť až 20 centimetrov nového snehu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počas soboty môže vo viacerých lokalitách na Slovensku silnejšie zafúkať. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred vetrom. Týka sa najmä západného Slovenska a niektorých okresov na východe. Na vietor si treba dávať pozor aj na horách. Výstrahy trvajú do večera.

Meteorológovia varujú pred silnejším vetrom na celom území Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja, väčšinu okresov Košického kraja, ako aj pre okresy Myjava, Nové Mesto nad Váhom a viaceré lokality v Prešovskom kraji. Výstraha platí do 20.00 h, v niektorých okresoch až do 22.00 h. Vietor môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Na hrebeňoch hôr očakávajú meteorológovia vietor s rýchlosťou v nárazoch 110 kilometrov za hodinu. Výstraha prvého stupňa sa týka okresov Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno, Tvrdošín, Poprad, Kežmarok, Rožňava, Gelnica a Spišská Nová Ves. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a podobne," upozornil SHMÚ. Výstraha trvá do polnoci.

Naďalej tiež pretrváva výstraha prvého stupňa pred povodňou v okrese Michalovce. "Na Latorici očakávame mierny pokles vodnej hladiny ešte na úrovni stupňa povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia. Vývoj hydrologickej situácie budú priebežne aktualizovať.

Na horách môže pripadnúť až 20 centimetrov nového snehu

Na horách môže napadnúť až 20 centimetrov nového snehu. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Najviac snehu podľa neho pribudne na severných návetriach Vysokých a Západných Tatier. "Pridružiť sa má aj vietor, čo bude vytvárať snehové dosky a vankúše, a teda aj lavínové nebezpečenstvo," zhodnotil Krajčí.

V nízkych polohách pod 1300 metrov nad morom sa už značná časť snehovej pokrývky roztopila. "Vo Fatrách je množstvo snehu výrazne menšie, preto je tam vyhlásené iba malé lavínové nebezpečenstvo," dodal Krajčí. Slnečné počasie na horách vystriedali zrážky a pridá sa aj ochladenie. Podľa Krajčího bude najprv pršať, no postupne by sa malo objaviť sneženie aj na podhorí. Sneh vplyvom ochladenia zmrzne a stvrdne.

Viac o téme: SnehPočasieLokality
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu