Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Používate nepremokavé oblečenie či mejkap: Experti prezradili, ako to škodí vášmu zdraviu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOS ANGELES - Polyfluorované látky predstavujú skupinu tisícov syntetických chemikálií používaných v širokej škále výrobkov, s ktorými bežne prichádzame do kontaktu. Keďže ich rozklad v prírode a v ľudskom tkanive patrí medzi dlhodobé procesy, hovorí sa im aj "večné chemikálie". V nedávnej štúdii vedci poukazujú na nebezpečenstvo týchto zlúčenín a spájajú ich s poškodením pečene.

O vplyve polyfluorovaných látok (PFAS) na ľudský organizmus sa neustále diskutuje. Týmito chemickými zlúčeninami sme doslova obklopení; nachádzajú sa v predmetoch každodennej potreby, patrí sem napríklad nepremokavé oblečenie, škatule na pizzu, mejkap či panvice s nepriľnavým povrchom. Najnovšia analýza zverejnená v časopise Environmental Health Perspectives sa pridáva k množiacim sa dôkazom, že poškodzujú naše zdravie. Jej autori to zistili na základe analýzy údajov z viac ako stovky predchádzajúcich štúdií. 

Objektom skúmania týchto prác boli ľudia a hlodavce s cieľom zistiť, či expozícia PFAS súvisí so zvýšenými hladinami pečeňového enzýmu alanínaminotransferáza (ALT), ktorý signalizuje poškodenie tohto orgánu. Jeho vyššie hladiny u ľudí súviseli najmä s tromi najčastejšie detegovanými PFAS. Išlo o kyseliny perfluóroktánovú (PFOA) a perfluórnonánovú (PFNA) a o perfluóroktánsulfonát (PFOS). Hodnotené hladiny enzýmu ALT sú úzko spojené s nealkoholickým stukovatením pečene. Podľa výskumníkov môže toto spojenie s PFAS vysvetľovať, prečo v posledných rokoch záhadne stúpa počet pacientov, ktorým sa v pečeni hromadí tuk, hoci nie sú pravidelnými konzumentmi alkoholu. 

Používate nepremokavé oblečenie či
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Vidíme, že prevalencia nealkoholického stukovatenia pečene u ľudí narastá, ale vysvetlenia sú nejasné. Aj keď neexistuje veľa štúdií, ktoré sa zaoberali súvislosťou medzi PFAS a ochorením pečene u ľudí, výskum zvierat poskytuje množstvo dôkazov o chemickom poškodení pečene týmito látkami," uviedla šéfka tímu Sarah Rocková z Lekárskej fakulty Keck School v Los Angeles. Výzvou pre vedcov je podľa nej najmä fakt, že ľudia sú vystavení stovkám, ak nie až tisíckam zmesí týchto chemikálií. PFAS sa nachádzajú úplne všade: v daždi, snehu, podzemnej, morskej aj pitnej vode, v riekach a dokonca aj vo vzduchu. Vzhľadom na ich plodnú a najmä vytrvalú povahu sa predpokladá, že ich zistiteľné hladiny sa nachádzajú v každom z nás. 

Používate nepremokavé oblečenie či
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jednou z hlavných obáv súvisiacich s večnými chemikáliami je ich schopnosť interferovať s hormónmi, čo by mohlo mať množstvo následkov na ľudské zdravie, najmä pokiaľ ide o plodnosť. Experti sa tiež domnievajú, že spojenie s narušením hladiny hormónov môže súvisieť aj s poškodením pečene, ktoré naznačil najnovší výskum. Dôvodom je zistenie, že v účinkoch chemikálií na ľudský organizmus boli zaznamenané určité rozdiely medzi ženami a mužmi. "Tento výskum jasne ukazuje, že sa musíme PFAS seriózne zaoberať ako s problémom ľudského zdravia," vyhlásila výskumníčka Elizabeth Costellová. 

Viac o téme: Životné prostrediePečeňPFASPolyfluorované látkyPFS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu