Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zaočkujte sa skôr, ako vás vírusy napadnú!

Napadnutie infikovaným kliešťom je veľmi nebezpečné nielen pre dospelých ale aj deti. Preto by ste mali už vopred myslieť na ochranu a dať sa včas zaočkovať. Zobraziť galériu (7)
Napadnutie infikovaným kliešťom je veľmi nebezpečné nielen pre dospelých ale aj deti. Preto by ste mali už vopred myslieť na ochranu a dať sa včas zaočkovať.

BRATISLAVA - Chrípka, žltačka či kliešťová encefalitída. To všetko sú ochorenia, ktoré v ľudskom organizme dokážu narobiť riadnu paseku. Navyše, nenapádajú len dospelých, ale i našich najmenších. Účinnou obranou je útok v podobe očkovania.

Nový Čas vám prináša prehľad termínov nepovinnej vakcinácie najčastejších vírusových ochorení, ako aj to, kedy by ste mali dať vašu ratolesť zaočkovať proti tuberkulóze či detskej obrne.


NEPOVINNÉ OČKOVANIA

Kliešťová encefalitída


Zaočkujte sa skôr, ako
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Shutterstock)
Príčiny vzniku: Toto akútne horúčkovité ochorenie postihuje centrálnu nervovú sústavu. Je spôsobené tzv. flavivírusmi. Najčastejšie ho prenášajú dospelé infikované samičky kliešťa, ktoré sa vyskytujú sezónne v tzv. endemických oblastiach (okres Nitra, Prievidza, Komárno, Bratislava, Rožňava). Nosičmi ochorenia môžu byť aj hlodavce a hovädzí dobytok.
Príznaky: Bolesti hlavy, horúčka, slabosť, zápal mozgu.
Kedy sa dať zaočkovať: Prvú dávku by ste si mali dať v októbri až apríli, druhú 1 - 3 mesiace po prvej. Vytvorí sa dostatočná imunita na nastávajúcu sezónu. Tretia vakcína zabezpečuje úplnú ochranu na ďalšie dve sezóny. Preočkovanie je potrebné každé 3 roky.
Priebeh: Vakcína obsahuje oslabené vírusy neschopné rozmnožovať sa. Telo si začne vytvárať protilátky a pri kontakte s vírusom infikovaného kliešťa sa dokáže brániť.
Cena vakcíny: Dospelí 480 Sk (15 €), deti 450 Sk (14 €).

Žltačka typu A a typu B


Zaočkujte sa skôr, ako
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Shutterstock)
Príčiny vzniku: Typ A - nedostatočné dodržiavanie hygieny, prenáša sa pri kontakte s infikovanou osobou a prostredníctvom infikovaných potravín, znečistenej vody, zeleniny a ovocia, nedostatočne tepelne spracovanými a mrazenými potravinami. Typ B - prenáša sa krvnou cestou a telesnými tekutinami, pri tetovaní a piercingu.
Zaočkujte sa skôr, ako
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Shutterstock)
Príznaky: Únava, teploty, svalové bolesti, zvracanie, bolesti v hornej časti brucha, nechuť k jedlu a niekedy žlté sfarbenie kože.
Kedy sa dať zaočkovať: Čím skôr, ale najmä 2 mesiace pred odcestovaním na dovolenku.
Priebeh: Ideálna je kombinovaná vakcína, ktorá sa vyznačuje dobrou účinnosťou a znášanlivosťou. Podávajú sa 3 dávky v priebehu 6 mesiacov.
Cena vakcíny: Na „A“ je Havrix - deti 990 Sk (30 €), dospelí 1 030 Sk (32 €), Twinrix (na „A“ aj „B“) pre deti 1 000 Sk (31 €), dospelí 1 845 Sk (57 €).

Rotavírus


Zaočkujte sa skôr, ako
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Shutterstock)
Príčiny vzniku: Do tela sa dostáva cez ústa, jedením kontaminovanej potravy alebo vody. Usídli sa v tráviacom trakte a z tela vychádza stolicou.
Príznaky: Vracanie, hnačka, horúčka, ktorá spolu s vracaním ustupuje do 2-3 dní.
Kedy sa dať zaočkovať: Od 6 týždňa dieťaťa, ideálne je podať s prvou a druhou dávkou povinného očkovania, najneskôr do 24. týždňa života dieťaťa. Očkuje sa 2 dávkami v rozpätí jedného mesiaca. Medzi dvomi dávkami je mesačný interval.
Priebeh: Vakcína chutí dobre, podáva sa ústne malou striekačkou.
Cena vakcíny: 2 700 Sk (83 €), s úhradou poisťovne 2 585 Sk (80 €).

Chrípka


Zaočkujte sa skôr, ako
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Shutterstock)
Príčiny vzniku: Vírus dokáže mutovať. Existujú 3 základné druhy ochorenia (A, B, C). Ak sa nakazíte jedným typom, získate voči nemu imunitu. Môže vás však nakaziť jeho mutácia.
Príznaky: Horúčka, bolesti hlavy a svalov, bolesť v krku, kašeľ a nádcha.
Kedy sa dať zaočkovať: Najlepšie na začiatku jesene a jari.
Priebeh: Vakcína začne pôsobiť až po 2 týždňoch. Dostanete ju na lekársky predpis. Zabraňuje vzniku kašľa a nádchy. Je účinná na 70 - 90 %. Je potrebné dať sa zaočkovať každý rok.
Cena vakcíny: Ak vám očkovanie lekár odporučí, poisťovňa vám vakcínu zaplatí, inak stojí do 190 Sk (6 €).

Rakovina krčka maternice


Zaočkujte sa skôr, ako
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Shutterstock)
Príčiny vzniku: Striedanie partnerov pred 18. rokom, infekcie, HIV, užívanie liekov tlmiacich imunitný systém, fajčenie a nedostatok vitamínu C, kyseliny listovej a betakaroténu.
Príznaky: Krvácanie mimo menštruácie a silné počas nej, bolestivý pohlavný styk, vodnatý a zapáchajúci výtok. V pokročilom štádiu aj bolesti panvy a podbruška.
Kedy sa dať zaočkovať: Od 9. roku veku do 26 rokov, čím sa získa trvalá imunita.
Priebeh: Vakcína je rozdelená na 3 dávky v priebehu 6 mesiacov. Po aplikovaní sa v tele ženy vytvoria protilátky proti papilomavírusom. Dostanete ju len na lekársky predpis. Vakcínu si hradíte v plnej výške. Recept vystavuje detský lekár a gynekológ.
Cena vakcíny: 4 300 Sk (133 €)

POVINNÉ OČKOVANIE U DETÍ

4. deň - 6. týždeň života dieťaťa
V tomto období by ste mali dať svoje dieťa zaočkovať proti tuberkulóze.
Od 6. týždňa
Rotavírus, opakuje sa o mesiac
Od 8. týždňa
Pneumokok opakuje sa podľa toho, kedy a v akom veku dostalo prvú dávku
Od 10. týždňa
šesťvakcína (záškrt, tetanus, čierny kašeľ, hemofil, žltačka typu B, detská obrna), 3x sa opakuje v prvom roku života
V 15. mesiaci
Nezabudnite na očkovanie proti typicky detským chorobám, ako sú osýpky, ružienka a mumps.
Po dovŕšení 2. a 5. roku života
záškrt, tetanus, čierny kašeľ
Po 10. roku života
preočkovanie tuberkulózy
11 rokov
preočkovanie proti osýpkam, mumpsu, ružienke
13 rokov
záškrt, tetanus, detská obrna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu