Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Experti varujú pred ďalšou fázou pandémie KORONAVÍRUSU: Toto je najhorší možný scenár

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BALTIMORE - Informácie týkajúce sa pandémie sa stávajú menej znepokojujúce, pretože čísla infikovaných a obetí pomaly klesajú. Nákaza novým subvariantom omikronu sa však naďalej šíri vo svete a odborníci upozorňujú, že pri prechode do ďalšej pandemickej fázy môže ľudstvo čeliť ešte väčšiemu nebezpečenstvu.

Väčšina odborníkov na verejné zdravie sa zhoduje v tom, že pandémia sa ešte ani zďaleka neskončila a jej vývoj môže ľudstvo ešte nepríjemne prekvapiť. Experti na vírusy prezradili, čo ich v tejto súvislosti znepokojuje najviac. 

Globálne šírenie prenosnejšieho variantu

Variant BA.2 známy ako stealth subvariant omikron sa  v súčasnosti šíri po celom svete. Iba v USA aktuálne evidujú takmer 40 000 prípadov. 

Experti varujú pred ďalšou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Opätovný nárast prípadov v mnohých štátoch

Počet pozitívnych prípadov a hospitalizácií v Spojenom kráľovstve opäť stúpa len dva týždne po tom, čo krajina upustila od požiadavky izolovať ľudí s pozitívnym testom. V Holandsku sa množstvo  infikovaných za posledný týždeň zvýšilo o 48 percent, Nemecko podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa v týchto dňoch zaznamenáva rekordný nárast prípadov. Hlavný poradca Bieleho domu pre pandémiu Anthony Fauci uviedol, že k nárastu počtu infikovaných v týchto krajinách prispieva kombinácia variantu BA.2 s rušením obmedzení a slabnúcou imunitou po očkovaní alebo prekonanej infekcii. 

Experti varujú pred ďalšou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Koronavírus by sa mohol rozšíriť, pretože imunita voči omikronu klesá

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v súčasnosti odhaduje, že BA.2 spôsobuje v USA takmer 12 percent nových prípadov. V mnohých európskych krajinách, kde počty opäť narastajú, predstavuje tento subvariant viac ako polovicu nových infekcií. "Zdá sa, že bod zlomu nastáva presne okolo 50 percent. Naozaj začíname zisťovať, že tento variant získava silu medzi populáciou," uviedla epidemiologička Keri Althoffová z Bloombergovej školy verejného zdravia na Univerzite Johnsa Hopkinsa pre CNN. Podľa nej je najhorším možným scenárom pre ďalšiu fázu pandémie fakt, že BA.2 sa začne viac šíriť v okamihu, keď klesne imunita voči momentálne dominantnému omikronu. "Trvalo asi mesiac, kým tento subvariant prekonal ten pôvodný v Holandsku. Ak porovnáme tú istú časovú os so súčasnou situáciou v USA, znamená to, že variant BA.2 vzrastá v rovnakom čase, keď imunita získaná zimnými infekciami omikronu začne klesať. Mám z toho obavy," priznala Althoffová. V podobnej situácii sme boli vlani na jar, keď sme verili, že sa veci urovnajú, prežili sme leto, lenže po ňom nás zrazila na kolená delta.

Experti varujú pred ďalšou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Miroslav Košírer)

V USA budú možno nútení obnoviť obmedzenia, ak sa počet prípadov bude opäť zvyšovať

Napriek neistote sa v posledných týždňoch poľavilo v nariadeniach ohľadom používania rúšok a očkovania. V období, keď spoločnosť túži vrátiť sa do normálu, pretože počty infikovaných klesajú, odborníci zdôrazňujú, že aktuálny stav je veľmi krehký a nestály. "Rušenie obmedzení a stretávanie  sa ľudí v interiéri je jav, ktorý jednoznačne prispieva k nárastu prípadov v Európe, ako aj k celkovo slabnúcej imunite. Znamená to, že musíme byť naozaj opatrní," vyhlásil Fauci pre CNN. "V tomto masívnom experimente, v ktorom sa zbavujeme obmedzení a rúšok, je dôležité zostať dôslední, pokiaľ ide o monitorovanie a testovanie. Musíme byť taktiež pripravení obnoviť mnohé z uvoľňovaných obmedzení," zdôraznila mikrobiologička  Deborah Fullerová z Washingtonskej univerzity. 

Viac o téme: PandémiaKoronavírusCOVID-19OmikronBA.2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu