Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Keď pacient otvoril ústa, lekári sa nestačili diviť: Poriadne nechutný jazyk!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÉRALA - V časopise JAMA Dermatology bol zverejnený prípad muža z Indie, ktorý vyhľadal lekára po tom, ako mu očernel jazyk. Podľa odborníkov ide o nie úplne neobvyklú anomáliu, ktorá je, našťastie, liečiteľná. Jej vznik môže mať rôzne príčiny a odborníci priblížili, aké.

Nemenovaný päťdesiatnik navštívil dermatológa po tom, ako jeho jazyk výrazne zmenil farbu. Lekári opísali tento stav ako "hustý čierny povlak, ktorý bol žltkastý v strede a na zadnej strane jazyka". Ďalej uviedli, že tenké, predĺžené, čierne vlákna vytvárali dojem chlpatého povrchu. Pacientovi bol diagnostikovaný syndróm čierneho chlpatého jazyka. Anomália mala v tomto prípade súvislosť s mozgovou príhodou, ktorú muž prekonal zhruba tri mesiace predtým. Odvtedy vraj konzumoval najmä mixovanú stravu a tekutiny. 

 

A Kerala man's tongue turned black and hairy after he was put on a pureed diet following a stroke, according to a report...

Posted by Newsflicks on Friday, March 11, 2022

To bola zároveň aj príčina vzniku tohto dermatologického problému, ktorý sa prejavil po nahromadení odumretých kožných buniek na jazyku. Papily na jeho povrchu obsahujúce chuťové poháriky sa totiž následne predĺžili, vyzerali ako čierne chĺpky a zachytávali zvyšky potravín, baktérie a kvasinky. Spúšťačom celého problému bola teda strava. 

Príčiny vzniku syndrómu môžu súvisieť aj s užívaním antibiotík, nedostatočnou ústnou hygienou, suchom v ústach, fajčením alebo prílišnou konzumáciou kašovitých jedál, ktoré nedokážu z povrchu jazyka odstrániť odumreté bunky. Našťastie sa to dá pomerne jednoducho liečiť odbúraním príčiny a kvalitnou ústnou hygienou. Zotavenie muža prebiehalo celkom jednoducho. "Pacientovi a ošetrovateľom boli poskytnuté rady týkajúce sa správnych opatrení. Zmena farby po dvadsiatich dňoch ustúpila," informovali lekári.

Viac o téme: JazykSyndróm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu