Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Od 18. marca sledujte oblohu: Naskytne sa vám pohľad na krásne vesmírne divadlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Pozorovateľov hviezd čaká mesiac aktívneho sledovania oblohy. V marci bude na rannej oblohe viditeľný pohyb Saturnu smerom k Venuši a následne k Marsu. NASA tiež uviedla, že bude možné pozorovať niekoľko jasných hviezd. To by mohlo priniesť nový pohľad na planéty.

Od 18. marca v skorých ranných hodinách bude možné sledovať priblíženie Saturnu k Venuši a Marsu. Saturn sa bude 27. a 28. marca pomaly pohybovať smerom k Venuši. Začiatkom apríla sa Saturn zase mimoriadne priblíži k Marsu. Laboratórium Jet Propulsion Laboratory, ktoré monitoruje nebeské udalosti na oblohe, uviedlo, že marcová obloha obsahuje niekoľko ľahko viditeľných, jasných hviezd, o ktorých je známe, že okolo nich obiehajú vlastné planéty.

Prvou takouto hviezdou bude podľa NASA Epsilon Tauri - oranžový trpaslík. Má obrovskú plynnú planétu, ktorá je zhruba osemkrát ťažšia než Jupiter. Nasledovať bude Canis Majoris, hviezda v srdci súhvezdia Psa, ktorého súčasťou je aj žiarivo jasný Sirius. "O tejto hviezde je známe, že má dve planéty: plynného obra, ktorý má takmer dvojnásobok hmotnosti Jupitera, a ďalšiu len o niečo menšiu ako Jupiter," uviedla vesmírna agentúra vo svojom vyhlásení. 

Pozorovateľom sa naskytne pohľad aj na Tau Geminorum, hviezdu v srdci Kastora, a taktiež na Beta Ursae Minoris - druhú najjasnejšiu hviezdu v súhvezdí Malá medvedica. "Na sever sa otáča Beta Ursae Minoris. Na obežnej dráhe má planétu s hmotnosťou šiestich Jupiterov," povedali odborníci z NASA. Tieto exoplanéty zostali z veľkej časti nepreskúmané,takže nové pozorovania by mohli priniesť nový pohľad na tieto planetárne systémy.

Viac o téme: VesmírHviezdaPlanétaVesmírne divadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu