Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dnes je magický DÁTUM so šiestimi dvojkami: Pozrite sa, čo to znamená podľa numerológie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MELBOURNE - Tohtoročný február sa nesie v magických číslach, obzvlášť dnešný deň, čiže 22.2. 2022, ktorý pripadol na utorok, nesie v sebe poriadnu dávku symboliky. Takýto dátum jednoducho nemožno prehliadnuť. Prináša však so sebou naozaj niečo magické?

V anglicky hovoriacich krajinách sa dnešku hovorí "Twosday" (2/22/22). Nemá žiadny historický význam, no toľko dvojek v jednom dátume je naozaj obrovskou raritou. Podľa numerológov vypovedá veľa o ľudskom myslení a kultúre. 

Twosday nie je prvým magickým dňom v tomto storočí. Zažili sme už niekoľko "Onesdays" - napríklad 1. november 2011 (1/11/11), 11. november 2011 (11/11/11) vyzeral ešte magickejšie. Celkovo jedenásť ďalších mesiacov zaznamenalo dni ako 1. január 2001 (01/01/01), 6. jún 2006 (06/06/06) alebo 12. december 2012 (12/12/12). O jedenásť rokov zas 3. marca 2033 (3/3/33) nastane "Threesday". 

Prvé symboly 

Mozog si vyvinul fantastickú schopnosť nachádzať významy a súvislosti. Kedysi to znamenalo rozdiel medzi životom a smrťou. Napríklad rozpoznanie odtlačkov labiek v pôde znamenalo, že sa treba vyhýbať nebezpečným predátorom, prípadne sa poľovalo na korisť, ktorú naši predkovia lovili. Striedanie ročných období signalizovalo, kedy sadiť plodiny a kedy ich zbierať.

Dnes je magický DÁTUM
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj keď nejde o prežitie, vždy je pre nás kúzelné, keď sa nám podarí nájsť nejakú symboliku v známej tvári alebo piesni. Keď mozog niečo takéto zaregistruje, preruší svoje synapsie malou dávkou dopamínu, čím sa upraví do fázy, aby stále nachádzal ďalšie vzorce.

Apofénia

Keď sa nám zdá, že na nás vyskočí číselná postupnosť, je to príklad apofénie, čiže vnímania zmysluplných spojení medzi nesúvisiacimi vecami. Termín bol prvýkrát vyvinutý na rozpoznanie symptómu schizofrénie.

Astrológia

Ďalším príkladom apofénie je astrológia, ktorá vizuálne spája hviezdy do súhvezdí. Každý symbol je spájaný s príslušným objektom, ktorý ho vystihuje. Napríklad sa verí, že ľudia narodení v znamení Barana sú tvrdohlaví ako barani. Súhvezdia na oblohe však nemajú žiadny vedecký podklad ani racionálne vysvetlenie. 

Čo vás čaká v roku 2016?
Zobraziť galériu (5)
Čo vás čaká v roku 2016?  (Zdroj: thinkstock.com)

Numerológia

Dátum 22. február 2022 (22/2/22), aj keď je veľmi symbolický, nemá žiadny skrytý význam. Plní akurát funkciu v našom kalendári. Vo všeobecnosti to platí pre všetky čísla; ich význam je obmedzený na meranie, označovanie alebo počítanie vecí. Twosday je jednoduchým príkladom populárnej formy aritmetických podvodov tzv. "numerológie", pseudovedeckej praxe. ktorá pripisuje číslam nadprirodzený význam.

Dnes je magický DÁTUM
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty images)

Numerológia siaha až ku gréckemu matematikovi Pytagorasovi, ktorý žil pred 2500 rokmi. Jej alternatívy sa objavili aj v Číne a na Blízkom východe. Numerológia môže vyzerať, že má blízko k matematike, ale je skôr podobná chiromantii a čítaniu čajových lístkov. Popularizovala sa prostredníctvom časopisov, kníh, filmov, televíznych programov, webových stránok a iných sociálnych médií. Posúdenie miery popularity numerológie je ťažké, ale presvedčenie, že určité čísla sú dobré alebo zlé, je bežné. Mnohí ľudia po celom svete napríklad veria, že sedmička je šťastné číslo.

Dnes je magický DÁTUM
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty images)

Existuje mnoho druhov numerológie. Ten najpopulárnejší priraďuje čísla k menám alebo iným slovám a potom vypočítava ich "koreň" známy aj ako "číslo osudu" alebo "číslo významu". Začína sa priradením čísla ku každému písmenu abecedy: A = 1, B = 2, až po I = 9, potom sa cyklus opakuje s J = 1, K = 2 atď. Ak chcete nájsť svoj koreň, napríklad sčítaním číslic v čísle 28, získate číslo 10 (2+8) a potom sčítaním týchto dvoch číslic získate 1 (1+0).

Viac o téme: SymbolikaNumerológiaTwosday
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu