Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lekári varujú: Ak spozorujete toto na vašich nechtoch na nohách, dajte si vyšetriť srdce

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ochorenie periférnych artérií je síce bežné, ale závažné ochorenie srdca, ktoré spôsobujú zužovanie ciev. Má pomerne vysokú úmrtnosť. Odborníci teraz varujú pred málo známym príznakom, vďaka ktorému môžete toto ochorenie včas odhaliť.

Ochorenie periférnych artérií (PAD) je forma kardiovaskulárneho ochorenia. Vyskytuje sa, keď sa na vnútorných stenách tepien ukladajú tukové usadeniny cholesterolu, čo je proces nazývaný ateroskleróza. Aj keď to nie je bezprostredne život ohrozujúce, PAD zvyšuje pravdepodobnosť vzniku iných zdravotných problémov srdca, vrátane infarktu, mŕtvice, koronárnej choroby srdca a angíny pectoris, varuje Národná zdravotnícka služba Spojeného kráľovstva (NHS). 

Keďže PAD najčastejšie postihuje tepny v nohách, mnoho ľudí si všimne príznaky práve na nohách a chodidlách. Tí, ktorí trpia ochorením periférnych artérií, často uvádzajú, že majú lámavé, pomaly rastúce nechty na nohách". Dochádza k tomu preto, že kapiláry umiestnené pod nechtovým lôžkom potrebujú na rast nechtov zásobovanie krvou, ktorá je bohatá na kyslík. Keď sa prietok krvi obmedzí v dôsledku zúžených tepien, rast nechtov sa môže spomaliť a ich farba a štruktúra sa môže zmeniť. 

Lekári varujú: Ak spozorujete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zatiaľ čo mnoho ľudí s PAD nepociťuje vôbec žiadne príznaky, iní ich zaregistrujú v dolnej polovici tela. Podľa NHS je najčastejším symptómom prerušovaná bolesť nôh, ktorá môže byť mierna alebo závažná a postihuje jednu alebo obe nohy. Mnohí pacienti tiež pociťujú kŕče, ktoré sa začínajú v prstoch na nohách a šíria sa po lýtkach, najmä pri chôdzi či inej fyzickej aktivite. Okrem bolesti a pomaly rastúcich nechtov na nohách sa pacienti sťažujú aj na vypadávanie chlpov na nohách a chodidlách, znecitlivenie, resp. slabosť nôh, vredy na nohách a chodidlách, lesklú kožu na dolných končatinách a zmeny farby kože na nohách. U mužov sa objavuje aj erektilná dysfunkcia. 

Závažnejšie príznaky PAD môžu naznačovať súvisiaci stav známy ako kritická ischémia ohrozujúca končatiny (CLTI). Tento stav spôsobuje zablokovanie tepien, ktoré vážne obmedzuje prietok krvi do rúk alebo nôh. Môže spôsobiť bolesť počas spánku alebo v pokoji a môže viesť k otvoreným ranám na prstoch, chodidlách alebo nohách, ktoré sa hoja len veľmi pomaly. Neliečenie tejto komplikácie môže viesť až k amputácii postihnutej končatiny. 

Lekári varujú: Ak spozorujete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, je dôležité, aby ste na ne upozornili svojho lekára. Ten vám môže urobiť špeciálny test, ktorý meria krvný tlak v členkoch a porovnáva ho s krvným tlakom v rukách v pokoji a po cvičení. Tento test dokáže odhaliť zmienené komplikácie. Pokiaľ sa chcete PAD či CLTI vyhnúť, s preventívnymi opatreniami by ste mali začať už dnes. Chronické stavy, ako je cukrovka, vysoký cholesterol či vysoký krvný tlak zvyšujú pravdepodobnosť  vzniku PAD. Odborníci tiež tvrdia, že udržiavanie zdravej hmotnosti pomocou diéty a cvičenia môže pomôcť predchádzať PAD a minimalizovať jej komplikácie. Napokon, štúdie ukazujú, že až 80 percent ľudí s PAD sú súčasní alebo bývalí fajčiari, informuje American College of Cardiology.

Viac o téme: NohaNechtyOchorenie periférnych artérií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu