Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Kardiológ radí: Toto je najlepšie jedlo pre vaše SRDCE, jedzte ho čo najviac!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

NEW YORK - Ochorenie srdca je vážny problém, v dôsledku ktorého každoročne umrie množstvo ľudí. Strava je pritom rozhodujúcim faktorom, pokiaľ ide o akýkoľvek typ srdcového ochorenia. Podľa odborníka je potrebné zaradiť do jedálnička viac fermentovaných potravín. Tie prospievajú nielen srdcu.

To, čo jete, ovplyvňuje okrem iného riziko vzniku rôznych typov srdcových ochorení. Konzumácia veľkého množstva nasýtených tukov a trans-tukov môže viesť k vyššiemu cholesterolu, čo zas negatívne ovplyvňuje zdravie tepien. Vysoký krvný tlak, nedostatok pohybu, cukrovka a nadváha sú tiež hlavnými rizikovými faktormi. Keďže strava a životný štýl sú úzko spojené so zdravím srdca, kardiológ William Davis z amerického Milwaukee prezradil, aké typy potravín sú pre srdce najlepšie. "Moje obľúbené jedlo pre zdravie srdca, na ktoré mnohí ľudia zanevierajú, je kimčchi, teda tradične kvasená kapusta, ktorá je populárna v Kórei a často sa jedáva pri každom jedle," uviedol. 

Kardiológ radí: Toto je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ľudia často na dôležitosť konzumácie fermentovaných potravín zabúdajú. Davis upozorňuje, že  ak takéto potraviny nekonzumujete vôbec, mali by ste začať. "Proces fermentácie znamená, že sú zvyčajne prítomné veľmi prospešné mikrobiálne druhy a tieto mikróby prinášajú ľuďom veľa výhod," doplnil. Vďaka konzumácii potravín, ako je kimchi, sa zníži vaša hladina cukru v krvi, inzulínová rezistencia, zápal v celom tele a zvýši sa produkcia vitamínov B1, B2, B7 a B9. Inými slovami, fermentované potraviny môžu pomôcť pri dosiahnutí zdravej črevnej mikroflóry, čo môže zase znížiť riziko zdravotných komplikácií, ako je vysoký krvný tlak a chronický zápal, ktoré sú rizikovými faktormi kardiovaskulárnych ochorení. 

Kardiológ radí: Toto je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Vincent Thian)

Podľa portálu Harvard Health existuje súvislosť medzi mikróbmi nachádzajúcimi sa v črevách a kardiovaskulárnym systémom. Udržiavanie zdravých čriev teda môže pomôcť k zdravšiemu srdcu. Na to, aby ste mali zdravé srdce, však nestačí konzumovať jeden druh potravín. Podľa amerického Národného inštitútu pre srdce, pľúca a krv je zdravé srdce výsledkom jedenia zdravých potravín, pravidelného cvičenia, zvládania stresu, dostatku kvalitného spánku, znižovania krvného tlaku a cholesterolu a kontroly hmotnosti.

Viac o téme: SrdceFermentované potravinyKardiovaskulárne ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu