Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO oznamu pred vchodom do tlačiarne vyvolala rozruch: Keď si u nás chcete vytlačiť toto, ani sem nechoďte!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Reddit/w_actual)

SYDNEY - Austrálska spoločnosť Officeworks sa zaoberá kancelárskym servisom. Veľmi širokú škálu možností ponúka aj v oblasti kopírovania dokumentov a tlače. Je tu však jedna požiadavka, ktorú zákazníci v jej prevádzke v Sydney nevybavia. O všetkom sú informovaní priamo pred vchodom, aby sa ani nemuseli obťažovať a vstupovať dovnútra.

Na internete vyvolala rozruch fotografia reklamného stojana pred prevádzkou firmy Officeworks. Nápis totiž upozorňuje na to, že ich tlačiarne nesmú byť použité na tlačenie falošných certifikátov o vakcinácii. "V súlade s našimi zmluvnými podmienkami tlače a kopírovania nemôže náš tím vytlačiť sfalšované osvedčenia o očkovaní. Ďakujeme za pochopenie," píše sa v ozname. 

Fotografia bola zverejnená na Reddite a vyvolala množstvo reakcií. "Aký ignorant musíte byť, keď žiadate firmu, aby sa podieľala na vašom podvode," komentoval príspevok jeden užívateľ. Softvérový inžinier Richard Nelson uviedol, že digitálne verzie očkovacích certifikátov sa falšujú ľahko. Zabrániť tomu podľa neho môže iba digitálny podpis podobný tomu, ktorý zaviedla na očkovacích pasoch Európska únia, kde sa používa QR kód naskenovaný a overený službou EU Gateway. Brána skontroluje iba správnosť podpisu a neuchováva žiadne informácie o očkovanej osobe. Jediný, kto má prístup k štatútu očkovania, je štát, ktorý vydal osvedčenie. 

FOTO oznamu pred vchodom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vlani v októbri predstavil Nový Južný Wales zákon o zákaze používania sfalšovaných očkovacích preukazov. Tamojší minister zdravotníctva Brad Hazzard zároveň podpísal novelu nariadenia o verejnom zdravotníctve po tom, ako sa objavili prípady s falošnými potvrdeniami. Za porušenie legislatívy hrozí maximálny trest odňatia slobody na šesť mesiacov a pokuta 11 000 austrálskych dolárov (6 960 eur).

Viac o téme: CertifikátOčkovanieKoronavírusCOVID-19Očkovací preukazCovid pas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu