Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Na východe sa objavili prvé bociany

Tomuto bocianovi trvala cesta z Afriky do Fričoviec 20 - 40 dní.
Tomuto bocianovi trvala cesta z Afriky do Fričoviec 20 - 40 dní. (Zdroj: Nový Čas)

FRIČOVCE - Prileteli prvé bociany biele. V piatok jedného z poslov jari spozorovali vo Fričovciach (okr. Prešov). Usídlil sa na komíne bývalého liehovaru, kde majú tieto vtáky hniezdo už niekoľko desaťročí.

„Zatiaľ som videl samca, samička za ním priletí asi neskôr ako obyčajne,“ povedal obyvateľ Fričoviec Štefan Dzivý Balucha. Bocian biely sa objavil aj v Malej Domaši (okr. Vranov nad Topľou). Onedlho by mal nasledovať prílet ďalších vtákov. „V najbližších dňoch by sa na Slovensku malo objaviť viacero bocianov. Očakávame množstvo pozorovaní hniezdisk tohto obľúbeného vtáka,“ povedal znalec bocianov bielych Miroslav Fulín.

Bocian biely patrí medzi najznámejšie a verejnosťou obľúbené vtáky. Žije v blízkosti ľudských obydlí. Biele sfarbenie tela kontrastuje s čiernymi koncami krídiel. K vznešenosti dospelých jedincov prispievajú dlhé červené nohy a výrazný zobák. Od polovice marca až do mája na Slovensko priletí okolo 2 500 bocianov bielych, aby v približne 1 200 hniezdach vychovali mláďatá. Niektoré bociany preletia na ceste k svojim hniezdiskám aj 10-tisíckilometrovú vzdialenosť. Cestu medzi Slovenskom a Južnou Afrikou prekonajú za 20 - 40 dní letu a 7 - 14 dní odpočinku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu