Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci zistili, ktorí ľudia majú najlepšiu ochranu pred variantom DELTA: Patríte do tejto skupiny?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Ľudia, ktorí sa zotavili z ochorenia COVID-19, boli pred variantom delta lepšie chránení ako tí, ktorí sa dali zaočkovať, no ochorenie neprekonali. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Podľa agentúry Reuters výskum uskutočnený v Kalifornii a New Yorku naznačuje, že prirodzená imunita chráni pred deltou lepšie než samotná vakcinácia. Vedci ale zdôrazňujú, že očkovanie ostáva zďaleka najbezpečnejšou formou prevencie. V mnohých krajinách sveta už však prevláda variant omikron, ktorý táto štúdia neskúmala. 

Vedci skúmali, aké riziko predstavuje OMIKRON pre nezaočkovaných: Prekvapivé odhalenie

"Zistené dôkazy nemenia naše odporúčanie ohľadom ohľadom očkovania," vyjadril sa zástupca CDC a zároveň spoluautor štúdie Ben Silk na tlačovej konferencii. "Vieme, že očkovanie je naďalej najbezpečnejším spôsobom, ako sa chrániť pred covidom," dodal. 

Vedci zistili, ktorí ľudia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Výskum sa zameral na ochorenia v Kalifornii a New Yorku, ktoré boli zaznamenané počas jesene minulého roku, teda pred nástupom omikronu. Z jeho záveru vyplýva, že ľudia, ktorí boli očkovaní proti COVID-19 a ochorenie aj prekonali,  boli chránení najlepšie. Druhá skupina najlepšie chránených boli neočkovaní a prekonaní. Na jeseň, kedy v USA prevládal variant delta a počet očkovaných treťou dávkou ešte nebol tak veľký, sa nákaza potvrdila u menšieho podielu neočkovaných a zotavených po ochorení  než u očkovaných, ktorí covid ešte nedostali. Najnižšia ochrana bola spozorovaná u ľudí, ktorí očkovanie nepodstúpili a ešte neboli infikovaní covidom. 

Vedci zistili, ktorí ľudia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Závery štúdie o očkovaní sa ale nevzťahujú na omikron, ktorý predstavuje 99,5 percenta súčasných prípadov v USA. "Pred variantom delta sa očkovanie proti covidu považovalo za lepšiu ochranu ako prekonanie infekcie," povedal Silk. Vlani v lete a na jeseň, kedy v Spojených štátoch prevládal delta variant, začala podľa Silka nákaza poskytovať väčšiu ochranu pred ďalšími infekciami ako vakcinácia. 

Získanie imunity prirodzenou nákazou však sprevádza veľké riziko, upozorňujú odborníci. K 30. novembru 2021 zomrelo na covid podľa výskumu v spomínaných regiónoch USA 130 781 obyvateľov. Analýza zároveň nezahŕňala informácie o závažnosti prvej infekcie ani celú škálu predchádzajúcich infekcií. Jej výrazným nedostatkom je aj fakt, že bola zverejnená ešte pred zavedením tretej dávky proti koronavírusu. 

Viac o téme: DeltaOčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu