Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Buďte v strehu! Lekári upozorňujú na bizarný varovný príznak nákazy OMIKRONU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Lekári najnovšie varujú pred ďalším symptómom omikronu, ktorý môže znieť trochu bizarne. Podľa nich by ste si mali dávať pozor na pocit zmätenosti. Pokiaľ sa u vás objaví, radšej zájdite na testy. Môže to znamenať, že máte COVID-19.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uviedlo, že pokiaľ často zažívate pocit zmätenosti, ide o núdzový varovný signál toho, že máte COVID-19. Presne takto sa totiž môže prejavovať nákazy variantom omikron. Lekári preto odporúčajú, aby ste sa v takomto prípade čím skôr dali otestovať a izolovali sa. CDC tiež uvádza, že každý, kto má problémy s dýchaním, zažíva pretrvávajúcu bolesť alebo tlak na hrudníku, neschopnosť zostať bdelý alebo má bledú či modrastú kožu, pery alebo nechtové lôžka, by mal dostať urgentnú pomoc. Aj to môže znamenať, že ste sa nakazili koronavírusom. 

Buďte v strehu! Lekári
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kráska (29) sa nakazila KORONAVÍRUSOM: Trpela poriadne nezvyčajným a vtipným príznakom

Séria odborných štúdií ukazuje, že omikron má u očkovaných miernejší priebeh než je to u iných variantov. Posilňovacie dávky vakcíny pred ním chránia a podľa zdravotníkov sú najlepšou cestou na ukončenie pandémie. Pri predchádzajúcich kmeňoch koronavírusov, napríklad pri delte, bolo možné príznaky vo všeobecnosti ľahšie identifikovať. Patril medzi ne pretrvávajúci kašeľ, horúčka a strata chuti či čuchu. Omikron je však ťažšie rozpoznateľný, pretože je spojený s inými príznakmi sezónnych chorôb, ako je chrípka alebo prechladnutie. 

Buďte v strehu! Lekári
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vlani milióny ľudí používajúcich aplikáciu na zaznamenávanie symptómov hlásili náhly zmätok (delírium), keď mali COVID-19. Ukázalo sa, že ide o kľúčový príznak vírusu u starších ľudí, ktorí v tejto súvislosti častejšie potrebovali lekársku starostlivosť. Delírium je bežnou reakciou na infekcie a ochorenia u starších ľudí; môže ho vyvolať dehydratácia, nízka hladina kyslíka alebo narušená rovnováha solí v tele. Existujú dva typy delíria, ktoré môžu byť zrejmé pri zmene normálneho správania človeka. Prvým je hyperaktívne delírium, kedy sa niekto zrazu začne správať zvláštne a neprirodzene. Osoba môže byť rozrušená či dokonca agresívna. Druhým typom je hypoaktívne delírium, ktoré je bežnejšie a je ťažšie ho spozorovať. Človek sa v takomto delíriu stáva ospalým a horšie reaguje na podnety v bezprostrednom okolí. Delírium môže dokonca spôsobiť inkontinenciu, pretože pod jeho vplyvom si osoba nemusí uvedomiť potrebu ísť na toaletu, jesť alebo piť. 

Viac o téme: PríznakKoronavírusCOVID-19DelíriumZmätenosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu