Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prekvapivé odhalenie o práci z domu: Ste na HOME OFFICE? Toto vás vôbec nepoteší

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ROTTERDAM - Vedci z Vysokej školy manažmentu v holandskom Rotterdame sledovali, do akej miery boli účastníci ich prieskumu schopní sústrediť sa a koncentrovať v klasickom pracovnom prostredí a pri práci z domu. Zistili, že práca vykonávaná na diaľku zvyšuje riziko chýb. Je preto načase vrátiť sa do kancelárií?

Zistenia holandských vedcov naznačujú, že práca z domu neprospieva pracovnému výkonu a ľudia pracujúci na diaľku sa dopúšťajú väčšieho množstva chýb v porovnaní s tými, ktorí pracujú v klasickom pracovnom prostredí. Autori štúdie, ktorej výsledky boli zverejnené v časopise Royal Economics Society, vo svojom experimente pozorovali výkony hráčov šachu a monitorovali takmer 215 000 ich ťahov počas osobných a digitálnych turnajov. Pomocou umelej inteligencie ich porovnávali s najlepšou hrou. Zistili, že úroveň hry bola výrazne horšia, keď hráči súťažili online v porovnaní so súbojom tvárou v tvár. Výsledok tak naznačuje, že absencia v kancelárii škodí produktivite práce. 

Prekvapivé odhalenie o práci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výkon pri hre na diaľku by podľa Dainisa Zegnersa z Vysokej školy manažmentu dostal nórskeho veľmajstra a najlepšie hodnoteného hráča na svete Magnusa Carlsena na rovnakú pozíciu ako aktuálne dvadsiateho najlepšieho hráča. Domnieva sa, že home office môže u ľudí obmedzovať ich schopnosť vykonávať psychicky náročné úlohy. "Šach je v mnohom podobný práci v kancelárskom prostredí. Táto hra je strategická, analytická a odohráva sa pod časovým tlakom," povedal Zegners. Kognitívne zručnosti používané v šachu sú podobné tým, ktoré sa využívajú pri komplikovaných úlohách, akými je napríklad príprava právnej zmluvy alebo projektov. Tento druh úloh si totiž vyžaduje jasné a presné myslenie. Výskum naznačuje, že takéto úlohy dokážu zamestnanci zvládať na dostatočnej úrovni aj z domu, ale dochádza k poklesu produktivity, ktorý môže byť značný. 

Vianočný šachový turnaj otvorili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

Štúdia tiež zistila, že vplyv online hry na výkony hráčov sa prejavil v období, keď sa kvôli pandémii začali digitalizovať turnaje. Tento efekt sa neskôr postupne zmenšoval, lebo hráči sa prispôsobovali. "Naše výsledky dokumentujú jasný pokles celkového výkonu, ktorý bol obzvlášť výrazný na začiatku obdobia, keď boli šachisti nútení prejsť na nové nastavenie. Myslíme si, že počiatočný pokles kognitívnej výkonnosti a adaptačného času môže byť u väčšiny pracovníkov ešte výraznejší," vysvetlili výskumníci. 

Päť dôvodov, prečo sa ľudia obávajú návratu do kancelárií: Stotožníte sa s nimi aj vy?

S nápadom realizovať štúdiu prišiel šachový hráč Christian Seel. Bol totiž nespokojný so svojou úrovňou hry, keď boli turnaje kvôli opatreniam prenesené do online priestoru. V súčasnosti je držiteľom šachového hodnotenia medzinárodného majstra a je na 855. mieste na svete. "Počas pandémie boli tradičné šachové turnaje zakázané a namiesto toho sa konali online. Takéto nastavenie sme využili na posúdenie, ako vplýva práca na diaľku na kognitívnu výkonnosť jednotlivcov. Pomocou umelej inteligencie na posúdenie kvality šachových ťahov a súvisiacich chýb sme zaznamenali štatisticky a ekonomicky významný pokles výkonu, keď jednotlivec súťažil na diaľku v porovnaní s hrou tvárou v tvár. Veľkosť efektu sa časom znižuje, čo naznačuje prispôsobenie sa novým podmienkam."

Viac o téme: Home officePráca z domu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu