Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci zo vzoriek stolice zistili neuveriteľnú vec: Pozrite sa, čo s vami robí konzumácia ČOKOLÁDY

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - Vedci už dávnejšie zistili, že práve čokoláda pomáha zlepšiť náladu. Určite ale neplatí, že čím viac čokolády zjem, tým budem šťastnejší. Zabudnite teda na prejedanie a typické mliečne čokolády, ktorých sú v obchodoch plné pulty. Ide o menšie množstvá a konzumáciu viackrát denne. Navyše je reč o kvalitnej horkej čokoláde.

Mnohí siahnu po čokoláde hlavne vtedy, keď si potrebujú zdvihnúť náladu. Vedci z College of Human Ecology na Univerzite v Soule zistili, že pár tabličiek horkej čokolády skutočne dokáže zlepšiť náladu. Zdravý dospelý človek, ktorý zjedol za deň aspoň 30 gramov 85-percentnej horkej čokolády, bol šťastnejší v porovnaní so zdravými ľuďmi, ktorí jedli menej čokolády. Vzorky exkrementov účastníkov štúdie naznačili, že za zlepšenie nálady môžu chemické zmeny v črevách po konzumácii čokolády s 85-percentným množstvom kakaa. Práve takéto výrobky sú pre naše telo zdravšie, pretože obsahujú menej cukru, tuku, farbiva a palmového oleja. 

Vedci zo vzoriek stolice
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hlavnou zložkou čokolády je kakao, ktoré je bohaté na vlákninu, železo a silné chemické zlúčeniny, ktoré podporujú imunitný systém a znižujú riziko vzniku vážnych chorôb ako rakovina, srdcové ochorenia či infarkt. "Toto je prvá štúdia, ktorá poskytuje dôkaz o tom, že pravidelná konzumácia horkej čokolády ovplyvňuje našu náladu," vyjadrili sa výskumníci.

Ohromujúce zistenie vedcov: Konzumácia tohto dezertu hneď ráno pomáha spaľovať tuky!

Výskumu sa zúčastnilo 46 ľudí, ktorí konzumovali buď 30 gramov 85-percentnej horkej čokolády, rovnaké množstvo  70-percentnej horkej čokolády, alebo žiadnu čokoládu po dobu troch týždňov. Náladové stavy sa merali podľa PANAS (šablóna, ktorá označuje pozitívne alebo negatívne stavy podľa správania sa). Okrem toho sa analyzovali aj vzorky stolice pre súvis s črevnou mikroflórou. 

Vedci zo vzoriek stolice
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Baktérie sú dôležité

Vedci zistili, že k výrazným zmenám týkajúcim sa zlepšenia nálady dopomohla len čokoláda s 85 percentami kakaa. Aj vzorky stolice odhalili, že črevná mikroflóra bola výrazne bohatšia u čokolády s vyšším percentom kakaa. A prečo práve súvislosť s črevami? Iné štúdie odhalili, že znížený výskyt prospešných baktérií v črevách má za následok náchylnosť na ochorenia ako zápaly, zápcha a dokonca sa to môže prejaviť aj po psychickej stránke, kedy ľudia pociťujú viac úzkosti či depresie. Takže áno, čokoláda je schopná zdvihnúť človeku náladu.

Viac o téme: KakaoČokoládaŠťastieNálada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu