Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zhoršuje sa vám zrak? Experti odhalili, ako ho viete zlepšiť, stačí sa ráno pozerať do...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Experti našli spôsob, ako zlepšiť zrak za tri minúty. Podľa ich novej štúdie spočíva tajomstvo v tmavočervenom svetle. Stačí, aby ste sa počas dvoch týždňov tri minúty denne pozerali do takéhoto svetla. Zlepšenie zaznamenali aj mladší účastníci, predovšetkým však ľudia nad štyridsať rokov.

Podľa nového výskumu zverejneného v časopise Scientific Reports môže pohľad do tmavočerveného svetla len na tri minúty obnoviť zhoršujúci sa zrak. Pôsobivé je, že zlepšenia po jedinom vystavení svetlu trvali celý týždeň, hoci liečba je účinná iba vtedy, ak sa aplikuje ráno. Výskumníci vysvetlili, že zrak má tendenciu zhoršovať sa s pribúdajúcim vekom, pretože mitochondrie vo fotoreceptorových bunkách sa začínajú zhoršovať a stávajú sa menej efektívne pri vytváraní energie vo forme molekuly nazývanej adenozíntrifosfát (ATP). Predchádzajúce štúdie však naznačili, že mitochondriálny výkon môže byť posilnený svetlom s dlhými vlnami, ktoré má tmavočervenú farbu, a že vystavenie týmto vlnovým dĺžkam dokáže obnoviť funkciu v týchto bunkách. 

Olivia (36) bola od narodenia slepá: Prezradila, čo ju najviac šokovalo po tom, ako jej vrátili zrak

Sietnica obsahuje dva rôzne typy fotoreceptorových buniek  - tyčinky a čapíky. Tyčinky pomáhajú vidieť pri slabom osvetlení, no ak nie sú splnené ich energetické nároky, odumierajú, zatiaľ čo čapíky poskytujú farebné videnie. Dôležité je, že čapíky neodumierajú, ak nemajú dostatok ATP, ale iba zhoršia svoju funkciu, čo znamená, že zvýšenie účinnosti mitochondrií pravdepodobne dokáže obnoviť zrak. 

Zhoršuje sa vám zrak?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Minulý rok tí istí vedci publikovali štúdiu, podľa ktorej sa stačí vystaviť na tri minúty denne tmavočervenému svetlu počas dvoch týždňov pre zlepšenie farebného videnia u ľudí nad 40 rokov. K tomuto zlepšeniu údajne dochádza o 22 percent. Vo svojej najnovšej štúdii sa experti snažili zistiť, či jediná expozícia môže priniesť podobné výhody. Skúmali dvadsať účastníkov vo veku od 34 do 70 rokov, pričom každý strávil tri minúty pozeraním sa do tmavočerveného svetla s vlnovou dĺžkou 670 nanometrov. Keďže predchádzajúci výskum ukázal, že mitochondriálna funkcia počas dňa kolíše, autori trvali na tom, aby účastníci svoje ošetrenie svetlom vykonávali ráno medzi ôsmou a deviatou hodinou. 

Zhoršuje sa vám zrak?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

O tri hodiny neskôr výskumníci testovali zrak každého účastníka a zistili, že jediné vystavenie sa tmavočervenému svetlu zlepšilo farebné videnie v priemere o 17 percent. U niektorých starších osôb bol stupeň zlepšenia o viac ako 20 percent. Autori štúdie vykonali následné testy na polovici dobrovoľníkov o sedem dní neskôr a zistili, že tieto výhody pretrvali celý týždeň. Keď sa však experiment opakoval s použitím expozície tmavočervenému svetlu popoludní, nepozorovali žiadne zlepšenia farebného videnia. Jeden z autorov Glen Jeffery z Inštitútu oftalmológie na University College London v komentári k týmto zisteniam vysvetlil, že "jedno ranné vystavenie dlhovlnnému tmavočervenému svetlu môže výrazne zlepšiť zhoršujúce sa videnie, čo je hlavný zdravotný problém, ktorý postihuje milióny ľudí na celom svete". 

Viac o téme: Zrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu