Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Expert zisťoval, aké je najnebezpečnejšie povolanie v USA: Toto by ste ani vo sne nečakali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Štatistické zisťovanie v USA prinieslo údaje o tom, aké povolanie je v tejto krajine najnebezpečnejšie. Výsledky mnohých prekvapili, pretože k profesiám s najväčšou úmrtnosťou patrí práca, ktorej náplň je strážená ochrankou 24 hodín denne, sedem dní v týždni.

Nebezpečné povolanie je podľa mnohých také, pri ktorom dochádza k manipulácii so zbraňami alebo má záchranársku či hasičskú povahu. Najnovšie štatistiky z národného sčítania smrteľných úrazov z povolania z decembra 2020 však uvádzajú niečo iné. V roku 2019 došlo v USA k 5333 smrteľným pracovným úrazom, čo predstavuje nárast o dve percentá v porovnaní s predošlým rokom. Z tohto čísla bol takmer každý piaty pracovník, ktorý bol smrteľne zranený pri výkone povolania, zamestnaný ako vodič, obchodný zástupca alebo vodič kamiónu. 

Expert zisťoval, aké je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Britský novinár Jonn Elledge ale zároveň uvádza, že k profesiám s najvyššou mierou úmrtnosti patrí výkon funkcie prezidenta Spojených štátov. Opieral sa o údaje z časopisu Forbes, ktorý čerpal dáta z roku 2012. Z nich vyplýva, že medzi najrizikovejšie pracovné pozície patria piloti (53,4 úmrtí na každých 100 000 pracovníkov ročne), rybári (117 úmrtí) a drevorubači (127,8 úmrtí). 

Expert zisťoval, aké je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Aká je ale štatistika týkajúca sa amerických prezidentov? Počas volebného obdobia ich zomrelo osem. Znamená to, že v roku 2016, kedy bol v Bielom dome Barack Obama, mal až 18,6-percentnú šancu, že sa nedožije konca svojho volebného obdobia. Keďže sa však jemu, ale ani jeho nasledovníkovi Donaldovi Trumpovi nič nestalo, toto číslo v prípade Joea Bidena kleslo na 17,78 percenta. 

Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Z amerických prezidentov, ktorí zomreli počas volebného obdobia, boli štyria zavraždení. Išlo o Abrahama Lincolna, Jamesa Garfielda, Williama McKinleyho a Johna F. Kennedyho. Príčinou úmrtia Zacharyho Taylora boli tráviace ťažkosti, ktoré neboli presnejšie špecifikované, William Henry Harrison zas skonal len 31 dní po tom, ako sa u neho objavili príznaky podobné prechladnutiu. Warren G. Harding a Franklin D. Roosevelt zomreli na cerebrálne krvácanie.

Viac o téme: PrezidentPovolanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu