Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Experti odporúčajú: Pred treťou dávkou očkovania je potrebné urobiť toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

ATLANTA - Podľa odborníkov by mali ľudia pred podaním tretej očkovacej dávky proti ochoreniu COVID-19 vypiť väčšie množstvo vody. Žiadna štúdia zatiaľ síce nepotvrdila súvislosť medzi dodržiavaním pitného režimu a elimináciou nežiaducich reakcií na očkovanie, dostatočná hydratácia má však pozitívny vplyv na fungovanie orgánov a môže pomôcť prekonať možné komplikácie spojené s podávaním vakcíny.

Podľa odborníkov vám môže dodržiavanie správnych stravovacích návykov pred očkovaním pomôcť vyhnúť sa viacerým nepríjemným komplikáciám. "V deň očkovania si doprajte výživné jedlo a dbajte na dostatočnú hydratáciu, aby ste potenciálne znížili riziko vzniku akýchkoľvek vedľajších účinkov," uvádza spoločnosť CVS Pharmacy. Je dobré pred treťou dávkou očkovania vypiť aspoň pol litra vody hodinu pred termínom. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa ľudia po očkovaní treťou dávkou sťažujú na podobné problémy ako po prvej a druhej dávke, čiže majú horúčku, bolí ich hlava, pociťujú únavu a bolesť v mieste vpichu. Podľa iných expertov ale konzumácia vody pred očkovaním nedokáže eliminovať nežiaduce reakcie. 

KORONAVÍRUS Experti odporúčajú: Pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

KORONAVÍRUS Experti odhalili, kedy by sa mali dať očkovať tehotné ženy

"Neexistujú žiadne konkrétne údaje, ktoré by naznačovali, že pitie vody alebo inej tekutiny pred podaním dávky zmierni vedľajšie účinky," uviedol infektológ William Schaffner z Vanderbiltovej univerzity. Zároveň však nedostatočná hydratácia môže spôsobiť, že sa po očkovaní budete cítiť horšie. "Dehydratácia zvyšuje riziko, že sa vám bude zle alebo omdliete a rovnako sa vám môžu zhoršiť následky očkovania," upozornil Amesh Adalja z Centra pre zdravotnú bezpečnosť v Johns Hopkins. Odporúča nedať sa očkovať po dlhom behu alebo vtedy, ak sa cítite dehydrovaný. 

KORONAVÍRUS Experti odporúčajú: Pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Matt Blanchette z CVS vysvetlil, že dôvod, prečo začali v elektronickej pošte upozorňovať klientov na potrebu dodržiavania pitného režimu, boli časté prípady omdlievania, ku ktorým dochádzalo počas očkovania. "Zvýšenie intravaskulárneho objemu hydratáciou pomáha zabrániť vzniku prechodnej straty vedomia," doplnil Blanchette. Na toto opatrenie by ste nemali zabudnúť najmä v prípade, ak ste mali nepríjemné reakcie na prvú alebo druhú dávku. Odborníci zároveň výslovne neodporúčajú pred podaním vakcíny užívať lieky proti bolesti. "Neodporúča sa, aby ste pred očkovaním ako prevenciu pred vznikom nežiaducich účinkov užívali voľnopredajné lieky, ako Ibuprofen, Aspirín alebo Acetaminofén. Neodporúča sa tiež užívať antihistaminiká," radí CDC. 

Viac o téme: VodaOčkovanieVakcínaPitný režimKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu