Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Obyvatelia jednej krajiny dostali v lete posilňovacie vakcíny: Toto to malo za následok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Vitaly Timkiv)

RAMAT GAN - Prvá rozsiahla štúdia o účinnosti preočkovania proti COVID-19 zistila, že vakcíny poskytujú viac ako 90-percentnú ochranu, dokonca aj proti variantu delta. Ukázalo sa, že posilňovacie vakcíny predstavujú obrovské plus. Experti však stále netušia, ako účinnejšia by mohla byť posilňovacia dávka oproti tým pôvodným.

Aj naďalej pretrváva značná diskusia o etike a vhodnosti používania vzácnych zásob vakcín na podávanie tretích dávok ľuďom v bohatých krajinách, zatiaľ čo inde sú miliardy ľudí nezaočkovaných. Napriek tomu viaceré zistenia vzbudzujú otázku, či je možné skrotiť deltu pomocou existujúcich mRNA vakcín, namiesto toho, aby boli potrebné nové, špecificky zamerané verzie vakcín. 

Experti tvrdia: Táto vakcína by dokázala úplne zastaviť pandémiu KORONAVÍRUSU

Dokonalé testovacie prostredie

Izrael presvedčil spoločnosť Pfizer, aby mu predal potrebné dávky vakcíny. Stalo sa tak dávno pred ostatnými štátmi, keď Izrael poukázal na svoj status dokonalého testovacieho prostredia. To mu pomohlo zvládnuť zimnú epidémiu a dočasne znížiť infekcie na zanedbateľnú úroveň. V júli sa však masívne rozšíril variant delta, v dôsledku čoho krajina zaznamenala nelichotivé národné rekordy, hoci miera úmrtnosti bola menej ako polovičná v porovnaní s predchádzajúcimi najhoršími počtami. Izrael začal preto 13. júla poskytovať booster vakcíny už plne zaočkovaným. Expertom sa tak podarilo zhromaždiť množstvo údajov. Časopis The Lancet teraz zverejnil analýzu, ktorá ťaží z týchto vzácnych informácií. Hoci už hrubé čísla naznačovali, že posilňovacie dávky fungujú, vedci spomenuli aj iné faktory, ako sú už existujúce podmienky. 

Izraelský prezident Jicchak Herzog
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo, Pool)

Výrazne kleslo riziko hospitalizácie

Štúdia trvala od 30. júla do 23. septembra tohto roku, čo sa zhruba zhoduje s obdobím trvania štvrtej vlny v Izraeli, ktorá vyvrcholila začiatkom septembra s približne 10 000 prípadmi a 30 úmrtiami denne. Takmer všetky infekcie sa týkali variantu delta. Autori porovnali 728 321 ľudí, ktorí dostali tretiu dávku vakcíny Pfizer, s rovnakým počtom ľudí, ktorí dostali druhú dávku od Pfizeru najmenej pred piatimi mesiacmi, ale ešte nedostali posilňovaciu dávku. Druhá skupina bola starostlivo vybraná tak, aby sa čo najviac zhodovala s tou prvou, čo sa týka charakteristík vrátane veku, pohlavia, polohy či zdravotného stavu. Najdramatickejším zistením bolo, že viac ako týždeň po podaní booster dávky bolo riziko hospitalizácie osoby pre COVID-19 o 93 percent nižšie ako u osoby s podobnými vlastnosťami, ale iba po dvoch dávkach. Tá posilňovacia bola takmer rovnako ochranná aj v prípade závažného priebehu ochorenia (92 percent) a v prípade testovania na covid kleslo riziko o 88 percent. Výsledky sú podobné tým z predošlého výskumu, ktorý nebral do úvahy už existujúce stavy. 

KORONAVÍRUS Obyvatelia jednej krajiny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

Osemdesiatpercentná ochrana pred smrťou vďaka tretej dávke bola pre vedcov miernym sklamaním. Štúdia ale aj napriek tomu uvádza, že účinnosť posilňovacej vakcíny bola konzistentná naprieč demografickými údajmi. "Tieto výsledky presvedčivo ukazujú, že tretia dávka vakcíny je vysoko účinná proti závažným následkom súvisiacim s COVID-19 v rôznych vekových skupinách a podskupinách populácie už jeden týždeň po tretej dávke," povedal hlavný autor štúdie Ran Balicer z Clalit Research Institute. Výskum však nedokáže odpovedať na jednu dôležitú otázku, a to, či je ochrana booster vakcíny trvalejšia než ochrana pôvodných dvoch dávok, o ktorej je známe, že po šiestich mesiacoch začne klesať. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaIzraelKoronavírusCOVID-19Variant deltaBooster dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu