Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Experti v tom majú jasno: Tieto vakcíny sa už čoskoro stanú zastaranými

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 aj naďalej zostáva nosnou témou a predmetom skúmania vedcov z celého sveta. Účinnosťou vakcinačných látok sa zaoberá aj bývalý šéf Global Health and Healthcare Arnaud Bernaert, ktorý na Svetovom ekonomickom fóre uviedol, že prostriedkom, ako zastaviť pandémiu, sú mRNA vakcíny.

Do boja proti pandémii boli koncom minulého roka nasadené vektorové vakcíny AstraZeneca a jednodávková Johnson & Johnson a taktiež vakcíny založené na mRNA technológii od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Niektorí odborníci však už teraz naznačujú, že hlavným riešením v boji proti pandémii bude použitie druhej skupiny uvedených vakcín. Tento predpoklad vyjadril člen Svetového ekonomického fóra Arnaud Bernaert, podľa ktorého technológie vírusových vektorov budú už čoskoro zastarané. Jedným z dôvodov je fakt, že na vývoj mRNA vakcín stačí kratšie časové obdobie. "Domnievam sa, že je koniec hry a účinné budú mRNA alebo nič. Iné technológie sú príliš zdĺhavé," vyhlásil lekár pre Yahoo Finance

KORONAVÍRUS Experti v tom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Charlie Riedel, Liselotte Sabroe, Boris Roessler)

Ďalšou ich výhodou je adaptabilita. Sú totiž "tvárnejšie" a umožňujú vedcom pomerne ľahko ich upraviť tak, aby boli účinné proti novým variantom. "Nemyslím si, že USA a Európa budú nakupovať iné vakcíny, mRNA pokryjú  60 až 70 percent trhu," uviedol Bernaert. 

KORONAVÍRUS Európska lieková agentúra upozorňuje na závažný možný vedľajší účinok jednej vakcíny

Základný rozdiel medzi očkovacími látkami proti covidu spočíva v tom, že vakcíny mRNA (Pfizer/BioNTech, Moderna a Sputnik) používajú upravenú messengerovú RNA, čiže genetickú inštrukciu pre ľudské bunky a tie si potom vytvárajú proteín S, ktorý sa nachádza na povrchu vírusu SARS CoV-2. Ak ste prijímateľom tejto vakcíny, vaše imunitné bunky začnú vytvárať tento proteín a potom ich zobrazia na povrchoch buniek, čo prinúti vaše telo tvoriť si protilátky. 

KORONAVÍRUS Experti v tom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

U vírusových vektorových vakcín (AstraZeneca a Johnson & Johnson) je materiál z vírusu SARS CoV-2 umiestnený do upravenej verzie iného vírusu. Ten prenikne do vašich buniek a dá im pokyn, aby vytvorili kópie proteínu S. Účinnosť vírusových vektorových vakcín však zatiaľ nie je možné úplne spochybniť. V konečnom dôsledku sú bezpečné a chránia zaočkovaných pred ochorením COVID-19. Vakcíny mRNA sú však adaptabilnejšie, ich vývoj je rýchlejší, čo je hlavný dôvod, prečo budú v budúcnosti pravdepodobne uprednostňované. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu