Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci odhalili, ako je to s nákazou KORONAVÍRUSU u učiteľov: Verdikt o tom, v akom sú ohrození

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

GLASGOW - Ochorenie COVID-19 môže postihnúť kohokoľvek. Zdá sa však, že učitelia sú vzhľadom na povahu svojej práce vo väčšom ohrození. Nová štúdia Univerzity v Glasgowe napriek tomu ukázala, že tomuto povolaniu nehrozí zvýšené riziko závažného priebehu a dokonca sa nemusia báť ani ich rodinní príslušníci.

Učitelia sú s deťmi v takmer nepretržitom kontakte, čo môže vyvolať obavy, či nie sú viac vystavení riziku nákazy. Aj keď deti zvyčajne netrpia ťažkým priebehom covidu-19, môžu stále prenášať vírus. Vedci však zistili, že učitelia a členovia ich domácností boli vystavení zvýšenému riziku hospitalizácie s covidom alebo závažným priebehom ochorenia počas akademického roku 2020/2021. Školy v Škótsku, kde sa táto štúdia uskutočnila, boli totiž určitý čas počas pandémie úplne otvorené a následne úplne zatvorené. V obehu už bol vtedy variant delta, ktorý je v súčasnosti najdominantnejší a najnákazlivejší. 

Predseda vlády SR Eduard
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Kým boli školy zatvorené, riziko hospitalizácie kvôli nákaze koronavírusom bolo u učiteľov približne o 50 percent nižšie ako u bežnej populácie. A samozrejme, v rovnakých podmienkach bolo o 50 percent menšie aj riziko nákazy. Keď sa školy na jeseň 2020 znova otvárali, riziko infekcie medzi učiteľmi sa zvýšilo na približne rovnakú úroveň ako v bežnej populácii. Inými slovami, učitelia neboli chorí častejšie než ľudia s iným povolaním. 

Vedci odhalili, ako je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci tiež zistili, že učitelia a členovia ich domácností nie sú vystavení vyššiemu riziku závažného ochorenia COVID-19. Rovnako u nich nie je väčšia pravdepodobnosť, že na COVID-19 zomrú, v porovnaní s ľuďmi iných profesií. Prečo je to tak? Deti zvyčajne nemajú príznaky covidu, nekašlú ani nekýchajú. Väčšina učiteľov, ktorí sa zúčastnili výskumu, bola navyše mladá, pričom vek je jedným z najdôležitejších rizikových faktorov COVID-19. "Zistenie, že učitelia majú nižšie riziko závažného ochorenia COVID-19 a že ľudia, ktorí zdieľajú domácnosť s učiteľmi, nie sú vystavení zvýšenému riziku, je upokojujúce, zvlášť pre ľudí, ktorí sú zapojení do prezenčného vyučovania," skonštatoval hlavný autor štúdie David McAllister. 

Viac o téme: UčiteľKoronavírusCOVID-19Škola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu