Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci sú zhrození: V Grónsku sa pred pár dňami stalo niečo, čo ešte nikdy v histórii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GRÓNSKO - V polovici augusta došlo v Grónsku k prírodnému úkazu, ktorý tam nebol zaznamenaný ešte nikdy v histórii. V oblasti, ktorá má patriť k najchladnejším lokalitám našej planéty, totiž nesnežilo, ale pršalo. Podľa odborníkov je to veľmi znepokojujúce, pretože mohutná ľadová vrstva sa roztápa oveľa rýchlejším tempom, ako uvádzajú všetky doterajšie prognózy.

Golfský prúd vykazuje známky kolapsu: Hrozí jeho zrútenie, toto by nasledovalo

Meteorológovia čoraz častejšie poukazujú na nepriaznivú situáciu týkajúcu sa roztápania ľadovcov. S veľkým znepokojením prijali aj správu o daždi na grónskom ľadovci. "Je to nepriaznivé pre ľadovú pokrývku," vyhlásil glaciológ Indrani Das z Kolumbijskej univerzity. Dážď totiž steká po ľade, narušuje jeho vrstvu a v dôsledku toho sa na povrchu rýchlejšie topí. Dažďové kvapky sú tiež teplejšie ako sneh a aj tmavšie, takže absorbujú viac slnečného svetla, ľad sa topí rýchlejšie a dvíha hladinu oceánu.

Vedci odhadujú, že topenie Grónskeho ľadového štítu, ktorý je po Antarktíde druhý najväčší na svete, spôsobilo za posledných niekoľko desaťročí nárast globálnej hladiny morí o 25 percent. Očakáva sa, že tento trend bude pokračovať, pretože globálne teploty neustále narastajú. Podľa meteorológov z amerického Národného centra údajov o snehu a ľade (NSIDC) dopadal dážď na jedno z najchladnejších miest Zeme od 14. do 16. augusta vo výške 3216 metrov nad morom a teploty sa udržali nad bodom mrazu približne deväť hodín. Za ostatných desať rokov došlo k takémuto otepleniu už tretíkrát. Počas uvedených troch dní spadlo do oblasti zhruba sedem miliárd ton zrážok, čo je najväčšie množstvo od začiatku záznamov v roku 1950. Dážď a vysoké teploty spôsobili rozsiahle roztápanie ľadu; ubudlo ho približne sedemnásobne viac ako je bežný augustový priemer, informuje agentúra Reuters

Varovný signál

Rekordný dážď je najnovším zo série varovných signálov poukazujúcich na klimatické zmeny, ktoré ohrozujú existenciu ľadovej vrstvy v Grónsku. K topeniu ľadovcov tam došlo už koncom júla, keď sa ho za jeden deň roztopilo také množstvo, ktoré by päťcentimetrovou vrstvou pokrylo rozlohu veľkú ako americký štát Florida. Príčinou uvedeného dažďa boli cirkulácie vzduchu a a to, že lokalitu dočasne pokrýval teplý a vlhký vzduch. "Tento alarmujúci dážď na vrchole Grónska je len jednou z množstva znepokojujúcich udalostí," uviedla Twila Moonová z NSDIC. S narastajúcim počtom povodní, požiarov a ďalších extrémov ide podľa nej o ďalší z poplašných signálov, ktoré poukazujú na potrebu zníženia emisií skleníkových plynov.

Viac o téme: DážďKlimatické zmenyGrónskoTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu