Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Problémy s menštruáciou po očkovaní: U tisícok žien sa objavili tieto ťažkosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Tisícky žien trpelo problémami s menštruáciou krátko po tom, ako dostali covidovú vakcínu. Podľa odborníkov sa ale netreba ničoho obávať; obdobnými zmenami totiž prechádza takmer každá žena počas plodného veku. Rozhodne by ich to nemalo odradiť od očkovania.

Britská Regulačná agentúra pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) uviedla, že do 17. mája prijala 2734 hlásení týkajúcich sa vakcíny AstraZeneca. Ďalších 1158 hlásení sa týkalo zaznamenaných menštruačných zmien po podaní Pfizeru a 66 bolo spojených s vakcínou spoločnosti Moderna. Podľa odborníkov bude počet žien trpiacich problémami s cyklom ešte narastať. Čísla zároveň vyvolávajú otázky, prečo tieto zmeny nie sú zahrnuté v zozname možných vedľajších účinkov covidových vakcín. Podľa MHRA sa však príznaky u novoočkovaných žien nevyskytujú častejšie ako v bežnej populácii. Napriek tomu budú ale pozorne sledovať vývoj situácie.

"Spolu s nezávislými odborníkmi Komisie pre humánne lieky a členov jej poradnej skupiny pre lieky pre zdravie žien sme preskúmali správy o menštruačných poruchách a neočakávanom vaginálnom krvácaní, ktoré sú považované za nežiaduce reakcie na očkovanie. Súčasné dôkazy nenaznačujú zvýšené riziko po očkovaní tromi britskými vakcínami," povedala výkonná riaditeľka MHRA June Raineová. 

KORONAVÍRUS Problémy s menštruáciou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Medzinárodná aliancia GAVI však uviedla, že poruchy s menštruačným cyklom skutočne môžu súvisieť s očkovaním. Údajne aj iné vakcíny spôsobili v minulosti podobné zdravotné ťažkosti. "O vakcínach proti HPV (ľudský papilomavírus) a proti chrípke experti tvrdia, že dočasne ovplyvňujú menzes, takže by nebolo prekvapujúce, ak by to robili aj vakcíny proti ochoreniu COVID-19," píše sa v príspevku na webstránke aliancie. "Imunitné bunky pracujú na vytváraní a následnom odbúravaní výstelky maternice, ku ktorej dochádza počas menštruácie. Vakcíny produkujú zápalové molekuly nazývané cytokíny a interferóny, ktoré stimulujú imunitné bunky vrátane tých potenciálnych v maternici. To by mohlo spôsobiť, že sa výstelka vylúči skôr, resp. intenzívnejšie ako zvyčajne, čo spôsobí zmeny v menštruačnom cykle." 

KORONAVÍRUS Problémy s menštruáciou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pat O‘Brien, viceprezident Kráľovskej akadémie pôrodníkov a gynekológov, uviedol, že tieto správy by nemali odradiť ženy od očkovania. "Je dôležité mať na pamäti, že tieto vedľajšie účinky sú mierne a nemali by odradiť ženy od vakcinácie. Mnoho žien počas svojho života občas zažije dočasnú zmenu v menštruačnom cykle. Ak však tieto zmeny pretrvávajú alebo sa u vás objavilo nové vaginálne krvácanie po menopauze, mali by ste navštíviť svojho lekára," zdôraznil. 

Až u štvrtiny žien v plodnom veku sa objavia menštruačné nepravidelnosti, ktoré zahŕňajú silnejšie alebo naopak menej intenzívne krvácanie než zvyčajne, oneskorené alebo skoré menštruácie či kŕče. Často ich vyvolávajú hormonálne zmeny a stres, ako aj určité zdravotné ťažkosti a užívanie liekov. 

Viac o téme: OčkovanieMenštruáciaVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu