Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Experti upozorňujú na oneskorený vedľajší účinok vakcíny Pfizer

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

ATLANTA - Vakcíny Moderna a Pfizer/BioNTech sa vyznačujú zhruba rovnakou účinnosťou a majú aj podobné vedľajšie účinky. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) však nedávno vyšpecifikoval ďalšie vedľajšie účinky, ktoré sa objavili u zaočkovaných osôb.

Narastajúci počet zaočkovaných prináša aj ďalšie informácie týkajúce sa najmä zdravotných komplikácií, ktorými trpia ľudia po podaní vakcíny. CDC a FDA upozorňujú v tejto súvislosti na ďalšie možné diagnózy, o ktorých sa predpokladá, že súvisia s očkovaním RNA/mRNA vakcínami Moderna a Pfizer/BioNTech. 

KORONAVÍRUS Experti upozorňujú na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Charlie Riedel, Liselotte Sabroe, Boris Roessler)

Vakcína Pfizer v zriedkavých prípadoch vyvolala zápal srdca

Podľa odborníkov došlo v poslednom čase k nárastu počtu pacientov, ktorým bolo diagnostikované zápalové ochorenie srdcového svalu (myokarditída) a obalu srdcového svalu (perikarditída). Obidve diagnózy sú vyvolané reakciou imunitného systému na infekciu, poranenie či na podanú vakcínu. Podľa Ústavu pre srdce, pľúca a krv môžu tieto stavy časom spôsobiť poškodenie srdca, viesť k nepravidelnému srdcovému rytmu alebo dokonca k jeho zlyhaniu. CDC uvádza, že prípady sa vyskytli väčšinou u dospievajúcich a mladých dospelých vo veku 16 rokov alebo starších, s mediánom veku 30 po jednej dávke a mediánom 24 po druhej dávke. Zápal sa zvyčajne objavil v priebehu dvoch až troch dní po očkovaní vakcínou Pfizer. 

KORONAVÍRUS Experti upozorňujú na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Moderna má menší počet hlásení o vedľajších účinkoch

Aj príjemcovia vakcíny Moderna uvádzali tieto problémy, ale v nižšej miere. Podľa údajov zhromaždených cez systém hlásenia nežiaducich účinkov vakcín VAERS sa na tieto dôsledky očkovania sťažovalo 488 osôb zaočkovaných vakcínou Pfizer, zatiaľ čo u Moderny to bolo 301 prípadov. Tieto hlásenia sú konzistentné v oboch typoch očkovania, pričom príznaky sa častejšie prejavili po druhej dávke. 

KORONAVÍRUS U niektorých mužov v tomto veku zaznamenali po očkovaní vážne ochorenie

Väčšina ľudí sa zotavila veľmi rýchlo

Našťastie sú tu aj dobré správy. Aj keď myokarditída a perikarditída patria k vážnejším diagnózam, CDC uvádza, že v prípadoch, ktoré súvisia s uvedenými vakcínami "väčšina pacientov reagovala dobre na predpísané lieky a rýchlo sa zotavili". Zdravotnícky úrad dodáva, že pacienti sa po odznení symptómov vrátili do bežného života ku svojim obvyklým činnostiam vrátane športu. Experti informácie týkajúce sa problémov po očkovaní naďalej aktívne monitorujú a budú sledovať aj ďalšie údaje a lekárske záznamy, aby lepšie porozumeli možnej súvislosti medzi hlásenými prípadmi zdravotných komplikácií a očkovaním proti COVID-19.

Viac o téme: Vedľajšie účinkyKoronavírusPfizerCOVID-19ModernaMyokarditída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu