Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Mladík za deväť rokov užil 40 000 piluliek extázy: TOTO sa s ním stalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Štúdie o bezpečnosti rekreačných drog majú tendenciu stavať extázu na samý chvost stupnice škodlivosti. Hovorí sa o nej ako o jednej z najmenej nebezpečných drog, obzvlášť v porovnaní s inými bežne dostupnými návykovými látkami, ako je alkohol a tabak. Jedna prípadová štúdia však odhalila dôsledky dlhodobého a nadmerného užívania extázy.

Tím lekárov na Lekárskej fakulte sv. Juraja v Londýne informoval o prípade 37-ročného "pána A", ktorý užíval extázu v obrovskom množstve vo veku od 21 do 30 rokov. Prvé dva roky išlo o množstvo päť tabliet každý víkend. V priebehu nasledujúcich troch rokov začal brať v priemere 3,5 tablety denne a ďalšie štyri roky užíval priemerne 25 tabliet denne. 

Tínedžerka (15) na večierku omylom užila desaťnásobok bežnej dávky LSD: Toto sa s ňou stalo

Experti odhadujú, že za týchto deväť rokov užil viac ako 40 000 piluliek, čo je o 38 000 viac ako vtedajší zaznamenaný rekord v celoživotnom príjme 2000 tabliet. Pán A sa rozhodol prestať brať extázu po troch kolapsoch na večierkoch, po ktorých začal mať nepríjemné abstinenčné príznaky. "Niekoľko mesiacov mal pocit, akoby bol stále pod vplyvom extázy a utrpel niekoľko epizód ‚tunelového videnia‘. Nakoniec sa u neho vyvinuli silné záchvaty paniky, opakujúce sa stavy úzkosti, depresie, svalová rigidita (najmä na úrovni krku a čeľustí), funkčné halucinácie a paranoidné predstavy," píše sa v lekárskej správe. 

Mladík za deväť rokov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Okrem užívania extázy mal tento muž v minulosti užívať aj rozpúšťadlá, benzodiazepíny, amfetamíny, LSD, kokaín, heroín a kanabis, hoci v čase jeho prijatia do nemocnice užíval výhradne kanabis. Po tom, čo zmiernil užívanie marihuany, ustúpili halucinácie, paranoje a záchvaty paniky. Mnoho ďalších príznakov však zostalo. Pri hodnotí každodenných funkčných schopností lekári u pacienta spozorovali stratu pamäte. Aj keď bol pán A schopný úplne porozumieť daným pokynom, jeho koncentrácia a pozornosť boli natoľko narušené, že nebol schopný nasledovať postupnosť požadovaných úloh. 

Mladík za deväť rokov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti verili, že u mladíka sa vyvinula porucha globálnej pamäťovej funkcie, podstúpil preto vyšetrenia magnetickou rezonanciou. Tie však neodhalili žiadne štrukturálne zmeny v mozgu. Mužova pamäť sa zlepšila až po prijatí na oddelenie mozgových poranení. Lekári sa však domnievajú, že tento prípad potvrdzuje neodvratnosť následkov užívania extázy aj po tom, ako ju človek prestane užívať. "U všetkých osôb užívajúcich extázu sa po akútnom užití pilulky vo väčšine prípadov vyvinul serotonínový syndróm, ktorý sa vyznačuje zvýšenou fyzickou aktivitou, hypertermiou a potením, zvýšenou svalovou rigiditou, rabdomyolýzou, hyperreflexiou, trizmom, zovretím čeľuste, myoklóniom, tremorom a nystagmusom," uvádza sa ďalej v záverečnej správe. Aj keď ide o príznaky akútnej intoxikácie, mohli by vysvetliť, prečo pánovi A po takom dlhom užívaní lieku vo vysokých dávkach zostala svalová rigidita, najmä v jeho čeľusti. Tunelové videnie, ktoré hlásil krátko po ukončení užívania drogy, sa doteraz nepodarilo vysvetliť. 

Viac o téme: DrogaExtáza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu