Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Monštrá z púšte

Kryptos palaois: Jeden  z mäsožravcov, ktorý  mal malé  zuby a svoje obete lovil  spôsobom  odobným hyene. Zobraziť galériu (3)
Kryptos palaois: Jeden z mäsožravcov, ktorý mal malé zuby a svoje obete lovil spôsobom odobným hyene. (Zdroj: SITA)

BRISTOL - Vedci objavili hneď tri nové druhy dinosaurov. Dva mäsožravé druhy objavili v africkom Nigeri, pozostatky jedného bylinožravca našli v severnom Mexiku. Staručké fosílie tak priniesli ďalšie svetlo do dávnych vekov a života veľjašterov.

„Mexičan“ Velafrons
Monštrá z púšte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Mladšieho dinosaura objavili v severnom Mexiku. Bylinožravý Velafrons coahuilensis žil pred 72 miliónmi rokov a jeho zobák pripomína kačku. Žil na pobreží oceánu s bujnou vegetáciou. „Velafrons bol akýmsi plážovým povaľačom,“ odľahčene zhodnotil paleontológ Terry Gates. Dospelý jedinec mal dĺžku 11 metrov, kým jeho mäsožraví africkí súkmeňovci „len“ 8 metrov.

Mäsožravci zo Sahary
Eocarcharia dinops: Zuby mal v tvare čepele, ktorými lovil bežiacu zver a trhal ju na kúsky.
Monštrá z púšte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Dva doteraz neznáme druhy mäsožravcov objavil tím doktora Paula Serana z bristolskej univerzity ešte pred ôsmimi rokmi v saharskej púšti. Ide o 110 miliónov rokov staré fosílie, ktoré potvrdzujú domnienky o dvoch veľkých skupinách. „Predstavujú najstarší záznam dvoch skupín mäsožravcov, ktoré sa stali dominantnými v Afrike, Južnej Amerike a Indii počas nasledujúcich 50 miliónov rokov,“ uviedol spoluautor bristolskej štúdie Steve Brusatte.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu