Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zaznamenali ste u seba po očkovaní takúto reakciu? Možno ste prekonali COVID-19 a ani ste to netušili!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Hauke-Christian Dittrich/Pool via AP)

SAN DIEGO - Za posledný rok sme sa presvedčili o tom, že COVID-19 môže pôsobiť na každého inak. Zatiaľ čo u niektorých sa objavujú závažné príznaky, iní nimi netrpia vôbec. V skutočnosti existuje šanca, že ste chorobu prekonali bez vášho vedomia. Podľa nového výskumu to dokáže odhaliť jedna reakcia po očkovaní.

Vedci z kalifornského Scripps Research Translational Institute skúmali fyziologické reakcie na covidové vakcíny a 4. mája zverejnili predbežnú verziu svojej štúdie. V rámci nej zhromaždili údaje od viac ako 4000 Američanov pomocou mobilnej aplikácie, ktorá získavala správy o fyziologických aktivitách z inteligentných hodiniek. Takto zistili, že u niektorých ľudí sa ako reakcia na vakcínu vyskytla zvýšená srdcová frekvencia. V prípade dávky od Pfizeru alebo Moderny sa zvýšila o ďalšieho 1,5 tepu za minútu (BPM). 

Zaznamenali ste u seba
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujímavé je najmä to, že tí, ktorí boli predtým infikovaní covidom-19, mali vyššiu srdcovú frekvenciu ako tí, ktorí toto ochorenie neprekonali. Podľa výsledkov výskumu ľudia, ktorí boli predtým infikovaní, zaznamenali zvýšenie srdcovej frekvencie o viac ako 1,5 BPM po prvej dávke medzi prvým a piatym dňom po očkovaní. Avšak tí, ktorí predtým neboli infikovaní, zaznamenali po prvej dávke zvýšenie iba o menej ako 0,5 BPM v rovnakom časovom rámci. Pokiaľ ide o druhú dávku, u osôb, ktoré nákazu prekonali, aj u tých, ktorí nikdy infikovaní neboli, došlo medzi prvým a piatym dňom po očkovaní k zvýšeniu o viac ako 1,5 BPM. 

Ako dlho trvá ochrana pred KORONAVÍRUSOM po očkovaní? Tieto dve vakcíny majú pozoruhodné výsledky

Výskumníci ďalej informovali, že odhalili významnejšie zmeny srdcového rytmu u tých, ktorí dostali vakcínu Moderna po obidvoch dávkach. Po prvej dávke išlo o zvýšenie srdcovej frekvencie o viac ako 0,5 BPM, zatiaľ čo u príjemcov Pfizeru došlo k zvýšeniu o menej ako 0,5 BPM. Pri druhej dávke sa u obidvoch skupín zvýšila srdcová frekvencia, pričom ľudia zaočkovaní Modernou zaznamenali priemerné zvýšenie o viac ako dva BPM, zatiaľ čo ľudia očkovaní Pfizerom mali priemerné zvýšenie o viac ako jedno BPM. 

Zaznamenali ste u seba
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ted S. Warren, File)

Podľa štúdie väčšina ľudí očkovaných spomínanými vakcínami zaznamenala zvýšenie pokojovej srdcovej frekvencie v priebehu dvoch dní po očkovaní. Vedci zistili, že zmeny v pokojovom srdcovom rytme vrcholili druhý deň po očkovaní, ale pretrvávali aj niekoľko dní. Pri prvej dávke sa srdcové frekvencie účastníkov normalizovali na štvrtý deň po vakcinácii, pri druhej dávke sa ich srdcová frekvencia vrátila k normálu až šiesty deň po vakcinácii.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu