Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Správa CIA z roku 1983 vyvolala obrovský rozruch: Neuveríte, čo tajná služba skúmala

Ústredie CIA v meste Langley Zobraziť galériu (3)
Ústredie CIA v meste Langley (Zdroj: profimedia.sk)

LANGLEY - Už niekoľko týždňov sa verejnosť zaoberá správou CIA z roku 1983, ktorá bola odtajnená pred 18 rokmi a jej téma ožila po tom, ako sa informácie o nej objavili na internete. Správa totiž vyvoláva množstvo otázok týkajúcich sa možností zmeny stavu ľudského vedomia a jeho vplyvu na vesmír. Obsah tak balansuje na tenkej hranici medzi realitou a sci-fi.

V roku 1983 napísala Ústredná spravodajská služba 29-stranovú správu zameranú na "Gateway Experience". Uvádza sa v nej, že zmenený stav ľudského vedomia dokáže prekonať priestor a čas. Dokument bol odtajnený v roku 2003, v súčasnosti prežíva na sociálnych sieťach veľkolepý návrat. Napriek sprístupnenému obsahu však nie je možné tento dokument považovať za dôveryhodný dôkaz o "zákone príťažlivosti" a ani neodhaľuje výhody vysielania "dobrých vibrácií" do vesmíru. Správa bola pravdepodobne súčasťou širšieho experimentovania CIA zameraného na možnú existenciu koncepcie kontroly mysle a hypnózy, ktoré by mohli byť použité v špionážnej práci počas Studenej vojny. 

Správa CIA z roku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podrobný dokument sa dotýka viacerých odborov od neurovedy po kvantovú mechaniku a jeho obsah kolíše medzi serióznou vedou a pseudovedou. Dá sa z neho usúdiť, že agentúra sa zaoberala myšlienkou navodenia hlbokej mimotelovej skúsenosti, ktorá by sa dokázala napojiť na nejakú vyššiu sféru presahujúcu realitu. "V zásade ide o tréningový systém navrhnutý tak, aby priniesol zvýšenú silu, zameranie a súdržnosť na amplitúdu a frekvenciu výstupu mozgových vĺn medzi ľavou a pravou hemisférou. Účelom je zmena vedomia  a jeho presunu mimo fyzickú sféru, aby nakoniec uniklo obmedzeniam času a priestoru," píše sa v ňom. Technika s názvom Gateway Process je založený na myšlienkach vyvinutých v Monroeovom inštitúte vo Virgínii. Ten sa špecializuje na skúmanie ľudského vedomia a táto teória pripúšťa, že určité tréningy môžu umožniť mozgu, aby mozgové vlny v pravej a ľavej hemisfére synchronizovali na rovnakej frekvencii a amplitúde. Podľa správy je možné dosiahnuť takýto stav pomocou série meditačných cvičení pri počúvaní súboru zvukových vĺn známych ako Gateway Tapes. 

Správa CIA z roku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V dokumente je ďalej uvedené, že vesmír je zložitý systém vzájomne pôsobiacich energetických polí, v ktorých sú stavy iba variáciami energie vrátane ľudského vedomia, ktoré je iba vibračným vzorcom energie. Vo chvíli, keď  je dosiahnutá hemi-synchronizácia, sa môže spustiť zmenený stav vedomia, v ktorom nie sú jeho vibrácie spojené s fyzickou realitou a ladia sa na čisté energetické pole. Správa čerpá z myšlienok kvantového zapletenia a pripúšťa možnosť, že ľudské vedomie zmení vesmír, pretože realita je holografická projekcia a časť kóduje celok. "Takéto vedomie sa podieľa na nekonečne, ktoré je charakteristikou energie v súčasnosti. Preto je dôležité sledovať, že keď človek prežije stav mimo tela, v skutočnosti premieta tú večnú iskru vedomia a pamäte, ktorá predstavuje hlavný zdroj jeho identity, aby ho mohol hrať a učiť sa z dimenzie vo vnútri aj mimo časopriestorového sveta, v ktorom si jeho fyzická zložka v súčasnosti užíva krátke obdobie reality," vysvetľujú pracovníci agentúry. 

Historické fiasko CIA: Z invázie na Kubu sa stal totálny debakel, svet sa dostal na pokraj jadrovej vojny

Niektorí čitatelia správy sa hlbšie zaoberali touto myšlienkou a považujú ju za dôkaz zákona príťažlivosti, čiže filozofie, ktorá hovorí, že pozitívne myšlienky prinášajú do života pozitívne výsledky a rovnaké je to aj s tými negatívnymi. Odhliadnuc od toho treba pripustiť, že dokument je zaujímavým, i keď pre mnohých zrejme nepochopiteľným čítaním. Viaceré myšlienky pochádzajú zo skutočného vedeckého výskumu, ale nie sú testovateľné.

Viac o téme: CIA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu