Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci porovnávali riziko vzniku krvných zrazenín pri COVID-19 a vakcínach: Šokujúce odhalenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

OXFORD - V súvislosti s vakcináciou proti ochoreniu COVID-19 sme denne zaplavovaní informáciami o množiacich sa prípadoch zaočkovaných osôb, ktorí trpia zvýšenou tvorbou krvných zrazením. V predbežných výsledkoch novej štúdie však vedci z Oxfordu uvádzajú, že pri nákaze vírusom SARSCov-2 je riziko tejto diagnózy oveľa vyššie ako po očkovaní.

Vedci z Oxfordskej univerzity sa vo svojej štúdii zamerali na riziko vzniku zrazeniny (trombózy) po podaní očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19. Zistili, že pri nákaze novým koronavírusom je riziko vzniku tejto diagnózy osemkrát vyššia než po podaní vakcíny AstraZeneca a až desaťkrát vyššia ako po podaní vakcín od Pfizeru a Moderny. Autori štúdie porovnávali riziko vzniku cerebrálnej (mozgovej) venóznej trombózy (CVT) po prekonaní COVID-19 a po očkovaní vakcínami Pfizer, Moderna a AstraZeneca. CTV bola diagnostikovaná u 39 z jedného milióna osôb. U viac ako 480 000 ľudí, ktorým bola podaná mRNA vakcína Pfizer alebo Moderna, ju zaznamenali u štyroch z jedného milióna a po dávke od AstraZenecy u piatich z jedného milióna ľudí. 

Vedci porovnávali riziko vzniku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Charlie Riedel, Liselotte Sabroe, Boris Roessler)

Štúdia ešte nebola recenzovaná, ale vzhľadom na aktuálnosť témy už bola publikovaná. V ostatných týždňoch sa totiž vyskytli veľké kontroverzie týkajúce sa vzniku trombóz po očkovaní, pričom primárne sa pozornosť sústredila na vakcínu AstraZeneca. Neskôr však bolo v USA pozastavené aj očkovanie vakcínou Johnson&Johnson po hlásení šiestich prípadov vzniku krvných zrazenín. Zatiaľ sa diskusie sústreďujú na tému, či riziko podávania vakcín prevažuje nad výhodami ich použitia. Britské a európske zdravotnícke úrady dospeli k záveru, že pozitívny prínos vakcíny AstraZeneca prevažuje nad negatívnymi dôsledkami jej použitia. 

KORONAVÍRUS Ľudia sa obávajú vakcíny od AstraZenecy: Takto zistíte, že máte krvnú zrazeninu

Na zdôraznenie tohto nízkeho rizika mnohí porovnávajú riziko vzniku krvných zrazenín z užívania iných liečiv, najmä antikoncepcie, ktoré sa vyskytuje u štyroch až šestnástich pacientov z 10 000 osôb. Robiť takéto priame porovnania je však zavádzajúce. "Hlavným problémom je, že porovnanie, ktoré poukazuje na vyššie riziko po liečbe COVID-19, nevylučuje možnosť, že patogenéza je rovnaká, a preto by sa mal hľadať nejaký spoločný menovateľ," uviedol profesor Paolo Madeddu z University of London. Tieto štúdie sú podľa neho dôležité, ale zdá sa, že sú zamerané na preukázanie menšieho rizika očkovania namiesto vynaloženia úsilia na vysvetlenie príčin komplikácií. 

Vedci porovnávali riziko vzniku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Christopher Neundorf/dpa)

Stručne povedané: predbežné zistenia by sa mali interpretovať opatrne, pretože vedci zároveň pripúšťajú, že informácie týkajúce sa očkovania neustále pribúdajú. Je však dôležité zdôrazniť, že očkovaním podstupujete nižšie riziko vzniku zrazenín ako keby ste sa nakazili samotným koronavírusom. "Udalosti CVT sú veľmi zriedkavé, ide o niekoľko prípadov z každého milióna osôb, a to tak u covid pacientov ako u ľudí, ktorým bola podaná jedna z vakcín. Prípady CVT ale boli oveľa zriedkavejšie u ľudí, ktorí dostali vakcínu ako u tých, ktorí prekonali COVID-19," podotkol profesor Kevin McConway z Open University, ktorý sa výskumu priamo nezúčastnil.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusKrvné zrazeninyPfizerCOVID-19ModernaAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu